Białoruskie knysze z ziemniakami

Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się z kuchni białoruskiej, a dokładniej - sięgają czasów Wielkiego Księstwa Litewskiego. Robione głównie na święta, jeśli święto przypadało w okresie postu (np. Zwiastowanie), knysze podawano postne, na inne święta knysze były ze skwarkami, słoniną. Knysze jadło się ze śmietaną, również jako dodatek do mięsnych dań. W XIX wieku niezwykle popularne były knysze z kaszy gryczanej, z grzybami, skwarkami i cebulą. Przy okazji dowiedziałam się, że w Nowym Jorku jest znana knyszarnia, a knysze do Stanów wyemigrowały razem z Żydami z Białorusi.
Zrobiłam wersję z ziemniakami, zajadaliśmy je ze zsiadłym mlekiem. Pyszne!

Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta sody
0,5 łyżeczki soli
1 jajo
1/3 szklanki oleju roślinnego
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka octu

Nadzienie:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
100g wędzonego boczku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Żółtko do posmarowania

Mąkę przesiać do miski z sodą i solą. Osobno rozbełtać jajo, dolać wodę, ocet i olej, wymieszać. Płyn wlać do mąki, wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc (można wykorzystać ugotowane dzień wcześniej, które zostały po obiedzie). Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rumiano. szczypiorek pokroić. Ziemniaki wymieszać z boczkiem, cebulą i szczypiorkiem, doprawić do smaku.
Ciasto podzielić na pół, każdą cześć cienko rozwałkować na płat o wymiarach ok 30x40cm. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie, pozostało powierzchnię ciasta posmarować cienką warstwą oleju. Zwinąć w rulon, dłonią podzielić na pół, dociskając ciasto, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół. Każdy kawałek z nadzieniem przekręcić jak cukierek, aż ciasto się urwie. Rękami uformować beczułkę, spłaszczyć i środek wgnieść paluszkiem (jak kluski śląskie). Knysze ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Gorące knysze ułożyć w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
Smacznego!
Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym
1

Zapiekanka ziemniaczana z sose…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Czekoladowe ciasto ziemniaczan…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Domowe chipsy warzywne z salsą słodko-kwaśną

Domowe chipsy warzywne z salsą…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami

Krokiety ziemniaczane z serem…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Rösti z serem halloumi i chorizo
3

Rösti z serem halloumi i chori…

food² food²
Food Square

Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler

Placki ziemniaczane z przepisu…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i ogórkami
1

Sałatka śledziowa z papryką ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Korzenne placuszki gryczane z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka jarzynowa
2

Sałatka jarzynowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!