Białoruskie knysze z ziemniakami

Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się z kuchni białoruskiej, a dokładniej - sięgają czasów Wielkiego Księstwa Litewskiego. Robione głównie na święta, jeśli święto przypadało w okresie postu (np. Zwiastowanie), knysze podawano postne, na inne święta knysze były ze skwarkami, słoniną. Knysze jadło się ze śmietaną, również jako dodatek do mięsnych dań. W XIX wieku niezwykle popularne były knysze z kaszy gryczanej, z grzybami, skwarkami i cebulą. Przy okazji dowiedziałam się, że w Nowym Jorku jest znana knyszarnia, a knysze do Stanów wyemigrowały razem z Żydami z Białorusi.
Zrobiłam wersję z ziemniakami, zajadaliśmy je ze zsiadłym mlekiem. Pyszne!

Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta sody
0,5 łyżeczki soli
1 jajo
1/3 szklanki oleju roślinnego
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka octu

Nadzienie:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
100g wędzonego boczku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Żółtko do posmarowania

Mąkę przesiać do miski z sodą i solą. Osobno rozbełtać jajo, dolać wodę, ocet i olej, wymieszać. Płyn wlać do mąki, wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc (można wykorzystać ugotowane dzień wcześniej, które zostały po obiedzie). Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rumiano. szczypiorek pokroić. Ziemniaki wymieszać z boczkiem, cebulą i szczypiorkiem, doprawić do smaku.
Ciasto podzielić na pół, każdą cześć cienko rozwałkować na płat o wymiarach ok 30x40cm. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie, pozostało powierzchnię ciasta posmarować cienką warstwą oleju. Zwinąć w rulon, dłonią podzielić na pół, dociskając ciasto, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół. Każdy kawałek z nadzieniem przekręcić jak cukierek, aż ciasto się urwie. Rękami uformować beczułkę, spłaszczyć i środek wgnieść paluszkiem (jak kluski śląskie). Knysze ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Gorące knysze ułożyć w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
Smacznego!
Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białoruskie knysze z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone kotlety z soczewicy
1

Pieczone kotlety z soczewicy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie
2

Indyk z suszonym pomidorem, ol…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz z patelni z tymiankiem - szybki obiad

Dorsz z patelni z tymiankiem -…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łopatka w sosie musztardowym
4

Łopatka w sosie musztardowym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą

Curry z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szpinakowy placek

Szpinakowy placek

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Drożdżowe paszteciki z mięsem
4

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana

figmara figmara
figowe smaki

Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
1

Wrapy z indykiem, rukolą, pomi…

Beti Beti
kruche babeczki