Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą


Dzisiaj mam dla Was przepis na białą pizzę, z sosem na bazie kwaśnej śmietany i czosnku. Jest mniej popularna, ale tak samo smaczna! Biały sos idealnie pasuje do kurek, boczku i cebulki. Musicie spróbować! Jest kaloryczna, ale warta grzechu :).

Zdjęcie - Biała pizza z kurkami, boczkiem i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BIAŁĄ PIZZĘ Z KURKAMI, BOCZKIEM I CEBULĄ (2 pizze 30x20 cm)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
100 ml letniej wody

Ciasto na pizzę :
375 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
100 ml letniej wody
1 łyżka oliwy

Sos :
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 ząbek czosnku szczypta soli

Na pizzę :
200 g kurek
50 g boczku
½ cebuli
200 g startej mozzarelli
3 łyżki oliwy
sól, pieprz




Jak zrobić białą pizzę z kurkami, boczkiem i cebulą : Najpierw przygotować ciasto : wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w małej miseczce, odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wodę i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki (niedużo! ciasto w trakcie wyrabiania zacznie odchodzić od dłoni). Przełożyć z powrotem do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Sos : wymieszać śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i szczyptą soli. Kurki przesypać do miski, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut, następnie odsączyć na sicie i jeszcze przelać wodą, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Odstawić do osuszenia. Boczek pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić boczek, przesmażyć aż zacznie się lekko rumienić. Przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dołożyć do boczku. Ponownie rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić kurki (większe można wcześniej przekroić na pół). Oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 3-4 minuty (kurki powinny puścić wodę). Dodać do pozostałych składników. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką (ok. 30x20). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozsmarować po 2 łyżki sosu, posypać mozzarellą, na niej ułożyć kurki, boczek i cebulę. Piec w temperaturze 250 stopni przez około 12 minut.

Przepisy z tych kategorii

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Quiche z szynką i pieczarkami
2

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
2

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu