Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Bardzo lubię zapiekana białą kiełbasę i myślałam, że nic nie pobije klasycznej białej, zapiekanej z cebulką - aż do momentu kiedy trafiłam na ten przepis :) Biała kiełbasa w aksamitnym sosie śmietanowo-chrzanowym z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Serdecznie polecam. Przepis naprawdę wart wypróbowania.
Składniki:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.Śmietankę 30% przelać do miski, dodać 100 ml wody i mąkę. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z zeszkloną cebulką. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać chrzan i kwaśną śmietanę 18%. Cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie przed podaniem można jeszcze posypać całość odrobiną rzeżuchy.
Źródło: ksiega-smaku.pl
Drukuj przepis
Składniki:
- 6 szt. białej kiełbasy (ok. 700 g),
- 1 cebula,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 2-3 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.Śmietankę 30% przelać do miski, dodać 100 ml wody i mąkę. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z zeszkloną cebulką. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać chrzan i kwaśną śmietanę 18%. Cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie przed podaniem można jeszcze posypać całość odrobiną rzeżuchy.
Źródło: ksiega-smaku.pl
Drukuj przepis