Biała kiełbasa w sosie chrzanowym + film

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym + film

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – idealne danie na świąteczny stół

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to propozycja, która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jest to danie szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealne połączenie kremowego sosu i delikatnej kiełbasy sprawia, że żaden gość nie pozostanie obojętny. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich, wypróbuj przepis na białą kiełbasę w aksamitnym sosie chrzanowym. To połączenie tradycji z wyjątkowym smakiem!

 

Zdjęcie - Biała Kiełbasa w Sosie Chrzanowym + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Film:

 

Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym:

3 porcje:

  • 6 białych kiełbas parzonych
  • 2 duże cebule
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • czarny pieprz
  • sól

Jak zrobić białą kiełbasę w sosie chrzanowym?

Obraną z osłonek kiełbasę nacinamy w kratkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki z cebulą wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu, całość chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy tarty chrzan i całość mieszamy. Na końcu sos doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie go rozprowadzamy, na wierzchu układamy kiełbasę. Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° około 25 minut.

 

Zdjęcie - Biała Kiełbasa w Sosie Chrzanowym + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów