Biała kiełbasa w sosie chrzanowym + film

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – idealne danie na świąteczny stół
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to propozycja, która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jest to danie szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Idealne połączenie kremowego sosu i delikatnej kiełbasy sprawia, że żaden gość nie pozostanie obojętny. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich, wypróbuj przepis na białą kiełbasę w aksamitnym sosie chrzanowym. To połączenie tradycji z wyjątkowym smakiem!
Film:
Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym:
3 porcje:
- 6 białych kiełbas parzonych
- 2 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 330 ml śmietany 30 %
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- czarny pieprz
- sól
Jak zrobić białą kiełbasę w sosie chrzanowym?
Obraną z osłonek kiełbasę nacinamy w kratkę. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy aż powstanie zasmażka. Do zasmażki z cebulą wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu, całość chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Następnie do sosu dodajemy tarty chrzan i całość mieszamy. Na końcu sos doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, wszystko razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie go rozprowadzamy, na wierzchu układamy kiełbasę. Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° około 25 minut.