Bezy z bitą śmietaną i owocami (gluten-free)
Bardzo łatwe w wykonaniu beziki podane z bitą śmietaną i owocami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z dużych jaj
szczypta soli
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu z białego wina
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatkowo: 200 g schłodzonej śmietany 36%
1-2 łyżki cukru pudru
ulubione owoce
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy dalej aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy ocet, mąkę kukurydzianą i miksujemy do połączenia składników.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia rysujemy 7-8 równych kręgów, kładziemy na blaszce do pieczenia. W narysowane okręgi wykładamy masę białkową. Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut, następnie beziki pozostawiamy w wyłączonym zamkniętym piekarniku na kolejne 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zostawić je tak na całą noc).
3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Beziki dekorujemy śmietaną i owocami. Niezjedzone beziki możemy przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Składniki na 7-8 bezików: 4 białka z dużych jaj
szczypta soli
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu z białego wina
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
Dodatkowo: 200 g schłodzonej śmietany 36%
1-2 łyżki cukru pudru
ulubione owoce
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy dalej aż masa będzie błyszcząca. Dodajemy ocet, mąkę kukurydzianą i miksujemy do połączenia składników.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia rysujemy 7-8 równych kręgów, kładziemy na blaszce do pieczenia. W narysowane okręgi wykładamy masę białkową. Wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 30 minut, następnie beziki pozostawiamy w wyłączonym zamkniętym piekarniku na kolejne 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (najlepiej zostawić je tak na całą noc).
3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Beziki dekorujemy śmietaną i owocami. Niezjedzone beziki możemy przechowywać w lodówce. Smacznego! :)