Bezglutenowe podpłomyki

Zdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Często robię podpłomyki, bo przygotowuje się je niesamowicie szybko i są fajną alternatywą dla chleba. Stwarzają możliwość przygotowywania szybkich przekąsek i są świetnym dodatkiem do obiadów. Kombinowałam nawet z mąką żytnią, czy z płatkami owsianymi. Brakowało na blogu wersji bezglutenowej. A prośby o przepis na bezglutenowe podpłomyki pojawiały się od czytelników już od jakiegoś czasu. W końcu udało mi się opracować odpowiednią recepturę :) Bezglutenowe mąki możecie ze sobą połączyć jak Wam pasuje, trzeba się tylko trzymać podanych proporcji. Ja wybrałam mąkę kukurydzianą, mąkę jaglaną i mąkę gryczaną. Do tego, aby podpłomyki nie były suche i zbite (co niestety się przy bezglutenowych eksperymentach zdarza), do ciasta dałam jeszcze siemię lniane. Ciasto po wyrobieniu będzie plastyczne (zerknijcie na zdjęcie), będzie jednak wymagało jeszcze podsypywania mąką przy formowaniu i wałkowaniu. Jeśli o tym nie zapomnicie i będziecie cierpliwi, to podpłomyki Wam na pewno wyjdą :) Zdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezglutenowe podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezglutenowe podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 35 min Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 1 godz Porcje: 4-6 Składniki
  • 250 g mąk bezglutenowych (u mnie jaglana, kukurydziana i gryczana) + 50 g do podsypania
  • 30 g siemienia lnianego w ziarnach
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy siemię lniane, olej i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy składniki ciasta jedynie do połączenia. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  2. Blat wysypujemy mąką bezglutenową, przekładamy na środek ciasto i dzielimy na 4 lub 6 części. Każdą z nich krótko wyrabiamy podsypując mąką, tak by się nie kleiło.
  3. Pergamin oprószamy mąką, kładziemy na środku kulkę ciasta, znów posypujemy mąką, przykładamy drugą część pergaminu i cienko wałkujemy.
  4. Tak przygotowany podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony.
  5. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb