Bezglutenowe brownie z sezamem i masłem orzechowym
To ciasto jest prawdziwym poprawiaczem nastroju, zachęcam do spróbowania.
Niewiele czasu potrzeba aby je przygotować, a efekt jest świetny!
Bezglutenowe brownie z sezamem i masłem orzechowym
/ przepis własny, inspirowany tym/
ciasto:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 80%
- 100 g mlecznej czekolady
- 135 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie: migdałowa, ryżowa i jaglana)
- 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić białym cukrem)
- 2 duże jajka
- 2 łyżki whisky
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
masło orzechowe:
- 1 szklanka prażonych fistaszków bez soli
dodatkowo:
- 1 łyżeczka sezamu (do posypania wierzchu ciasta)
Masło kroję na kawałeczki i umieszczam wraz z połamaną czekoladą w dużej misce.
W rondelku rozgrzewam wodę, przykrywam go miską wypełnioną masłem i czekoladą. Mieszam wszystko tak długo, aż masa się rozpuści i będzie mieć gładką, jedwabistą konsystencję.
W drugiej misce ubijam jajka dodaję cukier lub ksylitol i rozpuszczoną maślano-czekoladową masę. Wszystko dokładnie miksuję, następnie przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, odrobinę alkoholu i znów dokładnie mieszam.
Kwadratową formę o wym. 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto.
Następnie wsypuję do blendera orzeszki i miksuję tak długo, aż z suchej mąki zaczną wydzielać tłuszcz i zamienią się w gładkie masło.
Tak przygotowane masło układam na cieście za pomocą łyżki.
Wygładzam wierzch silikonową szpatułką i posypuję sezamem.
Piekę ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________