Belgijskie gofry z kardamonem bez jajek i mleka

Zdjęcie - belgijskie gofry z kardamonem bez jajek i mleka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Alergicy zawsze zazdrościli NieAlergikom możliwości bezkarnego spożywania gofrów belgijskich. Niniejszym postanowiłam zazdrości tej nie dać się karmić i zrobiłam to, do czego się przymierzałam już od dawna, czyli wersję bez jaj i mleka. No cóż... Nie oszukujmy się, wypiek (a zatem i gofr) bez jajek i mleka nigdy nie będzie tym, czym jest wypiek z jajami i mlekiem. Ale pominąwszy ten fakt, hipoalergiczne gofry też są niczego sobie, zwłaszcza, że dla zadośćuczynienia umaiłam je z lekka kawowo-korzennie.
Przygotujmy:

300 g mąki pszennej
szklankę roślinnego mleka lub wody
100 g masła klarowanego lub kokosowego
paczkę suchych drożdży (7 g)
łyżkę cukru trzcinowego
4 łyżki grubego cukru typu kandyz
po łyżeczce cynamonu, kawy rozpuszczalnej i cukru z wanilią
sporą szczyptę kardamonu
po szczypcie anyżu, soli i gałki muszkatołowej

Wymieszać mąkę, cukier trzcinowy, przyprawy, kawę, drożdże i sól, a następnie dodać mleko lub wodę (wstępnie wlać 3/4 szklanki) i wyrabiać mikserem z hakami do ciasta, na najniższych obrotach, aż nabierze jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być raczej lekkie, więc w miarę potrzeby należy dodać ewentualnie nieco więcej płynu. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy urośnie, dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać mikserem, a następnie wmieszać gruby cukier i odstawić ciasto z powrotem w ciepłe miejsce na 15 minut. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, nakładając po pełnej łyżce masy, przez ok 3-4 minuty. Surowe ciasto podczas smażenia trzymać w ciepłym miejscu. Gotowe gofry studzić na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Germknodel - przysmak alpejskich narciarzy.
1

Germknodel - przysmak alpejski…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Korzenne placuszki gryczane z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowo-rumowe trufle z kaszy jaglanej

Czekoladowo-rumowe trufle z ka…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Snickers z daktyli i fasoli

Snickers z daktyli i fasoli

food² food²
Food Square

Jabłka w karmelu na Halloween
2

Jabłka w karmelu na Halloween

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krem czekoladowy z suszonymi wiśniami
1

Krem czekoladowy z suszonymi w…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą

Deser z kaszy jaglanej z gorzk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mini torcik z musem malinowym
1

Mini torcik z musem malinowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia