Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Zdjęcie - Bataty faszerowane kurczakiem fajitas - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 3

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.

 Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min

Ingredients

  1. 3 średniej wielkości bataty
  2. 250 g filetów z kurczaka
  3. 120 g sera cheddar
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 cebula czerwona
  6. 1 mała papryka czerwona
  7. 1 mała papryka zielona
  8. 1 mała papryka żółta
  9. 1 mała papryczka chili
  10. ½ szklanki czerwonej fasoli
  11. 1 łyżeczka papryki słodkiej
  12. ½ łyżeczki kuminu
  13. 3-4 łyżki przyprawy fajita
  14. 4 łyżki oliwy z oliwek
  15. ½ limonki
  16. sól

Dodatkowo

  1. świeża kolendra

Instructions

  1. Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

  1. Do dania świetnie pasuje guacamole

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ziemniaki po grecku
1

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Pieczone pierogi z mięsem i sezamem
3

Pieczone pierogi z mięsem i se…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak z jabłkiem w sosie śmietanowo - kurkumowym
4

Kurczak z jabłkiem w sosie śmi…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka z cukinią – toskańska
1

Potrawka z cukinią – toskańska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku