Barszcz biały

Barszcz biały
Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g marchwi
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 1 l bulionu lub wody
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 500 ml zakwasu pszennego na barszcz biały
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 40 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 50 g tartego chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na 20 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna.

Podsmażone warzywa zalewamy 1 l wody lub bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a potem doprowadzamy do wrzenia.

Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Do gotującej się zupy dodajemy kiełbasę oraz boczek. Gotujemy razem przez 15-20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas na barszcz biały i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dalej przez 5 minut.

Wyjmujemy kiełbasę i boczek.

Doprawiamy zupę solą, pieprzem, majerankiem, chrzanem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem do smaku.

Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Wędliny kroimy i podsmażamy na 20 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna.

Rozlewamy zupę do talerzy. Do każdej porcji dodajemy podsmażone wędliny i kawałek jajka. Skrapiamy barszcz biały olejem Kujawskim lnianym tłoczonym na zimno.

Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Zdjęcie - Barszcz biały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów