Bardzo szybkie brioszki śniadaniowe


Zdjęcie - Bardzo szybkie brioszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czytając na wielu blogach opisy przepięknych, rodzinnych, nieśpiesznych śniadań weekendowych z cieplutkimi bułeczkami w roli głównej (oczywiście samodzielnie upieczonymi) zaowocowało tym, że i ja dołączyłam dzisiaj rano do szczęśliwej grupy pieczących „rannych ptaszków”. Nie było to większym problemem, ponieważ codziennie wcześnie wstaję, a mój zegar biologiczny nie zauważa, że jest sobota czy niedziela i można by dłużej pospać. W przeciwieństwie do dwóch pozostałych członków rodziny, zupełnie nie wiem dlaczego tak się dzieje...
Tak więc wstałam raniutko, szybko zarobiłam ciasto na te trochę oszukane brioszki* i odłożyłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miałam godzinę dla siebie. Później wypełniłam foremki wyrośniętym ciastem i nagrzałam piekarnik, aby po pół godzinie włożyć brioszki. W tym czasie domownicy zaczęli powoli budzić się ze snu. Gdy byli gotowi do śniadania, brioszki akurat na tyle przestygły, że nie parzyły przy wkładaniu ich do ust. Były bardzo puszyste i intensywnie maślane. Zjedliśmy je z miodem i konfiturą wiśniową.
*Piszę „oszukane brioszki”, ponieważ prawdziwe robione są dzień wcześniej, wyrastają przez około 2 godziny i wkładane są na noc do lodówki. A rano, po następnym rośnięciu się je piecze. Moje nie mają też charakterystycznego kształtu z kulką ciasta na wierzchu. Są za to szybkie i niezwykle proste do wykonania. Bardzo nam smakowały.

Zdjęcie - Bardzo szybkie brioszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioszki śniadaniowe po mojemu
8 szt - silikonowa forma na małe brioszki
(nieznacznie większe niż foremki muffinkowe)

190 g mąki (dałam typ 650)
20 g mleka
2 duże jajka
0,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
40 g cukru
110 g dobrego miękkiego masła


Drożdże pokruszyć do kubka i utrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać całe mleko i 1 łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wyrośnięte drożdże i zmiksować aż powstanie gładka masa.
Powoli wsypywać cukier cały czas miksując, aż ciasto zacznie przypominać kulę (nie będzie takie gęste, żeby powstała zgrabna kula). Dodać masło pokrojone w kostkę i miksować tak długo, aż całe masło wmiesza się w ciasto i całość będzie gładka i błyszcząca.
Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie łyżką napełnić foremki prawie do pełna, każdą posmarować mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190-200°C i piec brioszki około 15 min.

Przepisy z tych kategorii

Brioche
11

Brioche

kasia_h kasia_h
Kasia H. w kuchni

La Taillaule, brioszka z Neuchâtel
7

La Taillaule, brioszka z Neuch…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

La Taillaule, brioszka z Neuchâtel czyli Weekendowa Piekarnia

La Taillaule, brioszka z Neuch…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa owsianka z borówkami i malinami
2

Kokosowa owsianka z borówkami…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tofucznica z pieczarkami
1

Tofucznica z pieczarkami

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Śniadanie do łóżka #230: Placuszki ziemniaczano-twarogowe
6

Śniadanie do łóżka #230: Placu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Cynamonowa owsianka z karmeliz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jogurtowe pankejki z borówkami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiane placuszki z jabłkami
1

Owsiane placuszki z jabłkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!