Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru
Barania łopatka idealnie nadaje się do wolnowaru. Mięso wstawiam wieczorem, tak aby rano było już miękkie. Rano mięso wyjmuję, owijam w folię aluminiową, studzę i wstawiam do lodówki - znacznie łatwiej je później pokroić w plastry. Sos przecieram i też odstawiam w chłodne miejsce. Jeżeli utworzy się na nim tłusta skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne!
składniki
ok 900 g baraniej łopatki, bez kości
8 - 10 ząbków czosnku
1 cebula
30 g świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka nasion kminu
laska cynamonu
1 listek laurowy
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, jeżeli mamy czas, odstawić w chłodne miejsce aby tłuszcz się ściął. Tłuszcz zdjąć, sos przelać na patelnię, ewentualnie trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
składniki
ok 900 g baraniej łopatki, bez kości
8 - 10 ząbków czosnku
1 cebula
30 g świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka nasion kminu
laska cynamonu
1 listek laurowy
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, jeżeli mamy czas, odstawić w chłodne miejsce aby tłuszcz się ściął. Tłuszcz zdjąć, sos przelać na patelnię, ewentualnie trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego!