Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru

Barania łopatka idealnie nadaje się do wolnowaru. Mięso wstawiam wieczorem, tak aby rano było już miękkie. Rano mięso wyjmuję, owijam w folię aluminiową, studzę i wstawiam do lodówki - znacznie łatwiej je później pokroić w plastry. Sos przecieram i też odstawiam w chłodne miejsce. Jeżeli utworzy się na nim tłusta skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne!


Zdjęcie - Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






składniki
ok 900 g baraniej łopatki, bez kości
8 - 10 ząbków czosnku
1 cebula
30 g świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka nasion kminu
laska cynamonu
1 listek laurowy
1 puszka krojonych pomidorów


sól, pieprz


przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka. Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir włożyć do misy wolnowaru. Na cebuli ułożyć mięso. Dodać czosnek listek laurowy i cynamon. Do małego garnka włożyć pomidory, dodać przyprawy - paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, jeżeli mamy czas, odstawić w chłodne miejsce aby tłuszcz się ściął. Tłuszcz zdjąć, sos przelać na patelnię, ewentualnie trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Smacznego!




Zdjęcie - Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Przepisy z tych kategorii

Kalafior smażony w cieście
2

Kalafior smażony w cieście

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z mograbieh, bakłażana i cukinii

Sałatka z mograbieh, bakłażana…

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pomidorów z parmezanem
2

Sałatka z pomidorów z parmezan…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chipsy z batata z awokado
1

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki

Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
3

Pieczone piersi z kurczaka w p…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
3

Roladki schabowe ze szpinakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona ryba
1

Pieczona ryba

Patrycja Patrycja
Simply Food