Bánh mì - bagietka po wietnamsku

Zdjęcie - Bánh mì - bagietka po wietnamsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bánh mì to wizytówka wietnamskiego street food, a już w szczególności ulic Saigonu. Wyspecjalizowane stoiska, ruchome budki, targi, kawiarnie... bánh mì są dosłownie wszędzie!
Czym jest? To chrupiąca bagietka nacięta w połowie i wypełniona przeróżnymi dodatkami. Choć w zasadzie możemy dodać do niej czego dusza zapragnie, to jednak da się wyróżnić kilka składników, które stanowią o specyfice bánh mì.

Po pierwsze bagietka. Powinna być puszysta, mięciutka w środku, ale chrupiąca z wierzchu. I tu mała herezja. Jeśli chcecie znaleźć bagietkę przypominającą tę oryginalnie używaną na ulicach Wietnamu, kupcie ja... w markecie. Bagietki do bánh mì to pieczywo raczej niskiego gatunku, wypiekane na skalę wprost przemysłową, które po paru godzinach traci swój piękny kształt i chrupkość. Mimo to przyznam, że na miejscu nie narzekałam na nie, bo pieczywo uwielbiam, a mając do wyboru albo pieczywo tostowe albo bagietki, wybierałam te drugie :)
Ok, jak już mamy bagietkę, to sięgamy po coś do smarowania - pasztet. A przynajmniej wyrób paszteto-podobny z tego, co udało mi się podpatrzeć i podpytać. Dalej obowiązkowo warzywa - jakieś "liście" (np. kolendra, szczypiorek, sałata), biała rzodkiew, ogórek zielony, marchewka, ewentualnie papryka. Dalej, główny składnik - zwykle była to wieprzowina pod różną postacią (smażona, a la kebab, boczek, kiełbasa) lub kurczak (zwykle grillowany lub smażony). Dla wegetarian opcja z tofu lub jajkiem. Zresztą, jak już pisałam przy hamburgerze z omletem, jeśli można dać gdzieś jajko, Wietnamczycy je tam dadzą :) I właśnie o tę ostatnią wersję się pokusiłam - bánh mì trứng - którą podrasowałam szynką długodojrzewającą, rukolą i kiełkami. O, i na na sam koniec coś do smaku, czyli sos chilli, sojowy lub rybny. I mamy domową bánh mì :)

Zdjęcie - Bánh mì - bagietka po wietnamsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: proporcje orientacyjne
  • bagietki
  • ulubiony pasztet
  • marchewka, pokrojona w drobne słupki
  • zielony ogórek, pokrojony w słupki lub podłużne plasterki
  • kiełki fasoli mung
  • rukola
  • szynka długodojrzewająca
  • jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sos sojowy

Zacząć od przygotowania jajek - tak naprawdę mogą one być w formie sadzonej, w koszulce lub omletu. U mnie sadzone, bo w takiej wersji otrzymujemy płynne żółtko, które po ściśnięciu bagietki rozlewa się po jej wnętrzu. Patelnię natłuścić olejem i dobrze rozgrzać. Delikatnie wbić jajko i smażyć pod przykryciem do ścięcia białka. W tym czasie zacząć przygotować bagietki: naciąć wzdłuż (ale nie przecinać całkowicie), posmarować od środka pasztetem, wyłożyć szynkę, warzywa, polać całość kilkoma kroplami sosu sojowego. Na koniec wyłożyć usmażone jajko przecięte na pół i złożyć bagietkę. Smacznego!

A poniżej zdjęcia z serii "tak to się robi" :)
Zdjęcie - Bánh mì - bagietka po wietnamsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chicken Satay

Chicken Satay

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mafé
2

Mafé

Tyna Tyna
In cooking we trust

Warzywne przekąski- azjatycki bób i smażone rzodkiewki
2

Warzywne przekąski- azjatycki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą

Curry z pieczonego kalafiora z…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Mango lassi
1

Mango lassi

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Ostra zupa dahl z soczewicą i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki

Azjatycka sałatka z arbuza i r…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tradycyjne curry z kurczaka
2

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!