Bananowo - granatowa biała Pavlova

Pavlova jest deserem, który chciałam przyrządzić od dawna. Tak się jednak składało, że jak były białka to nie było czasu lub okazji, a jak była okazja to nie było co zrobić z żółtkami. W końcu jednak zostały mi 4 białka po Spaghetti Carbonara i powiedziałam sobie, że muszę w końcu ją zrobić. Uwielbiam bezę, uwielbiam bitą śmietanę i uwielbiam owoce. Oczywistym wydało mi się, że polubię ten deser. Zdecydowanie się nie pomyliłam! Pavlova jest naprawdę przepyszna i niesamowicie łatwa w przyrządzeniu. Wymaga zaledwie odrobiny pracy zwłaszcza, jeśli macie tak jak ja robota kuchennego, którego nie trzeba trzymać podczas miksowania. Jednak nawet ręczny mikser nie sprawi, że przygotowanie jej stanie się pracochłonne. Do tego właściwie dowolność w wyborze owoców daje możliwości dopasowania deseru do upodobań własnego podniebienia. Jednak zalecam zwrócić uwagę na to, żeby owoce były przynajmniej lekko kwaskowate – to właśnie ich kwaskowatość i soczystość łamie słodycz bezy i kremowość śmietany tworząc wyśmienite połączenie. Pavlova najlepsza będzie oczywiście w sezonie gdy mamy do dyspozycji pyszne i świeże truskawki, maliny czy jagody, jednak i teraz możemy się skusić chociażby na moje połączenie bananów i granatów. Zachęcam :)

Przepis na spód pochodzi stąd.

 Zdjęcie - Bananowo - granatowa biała Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g drobnego cukru
  • 4 białka
  • Płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • Płaska łyżeczka białego octu winnego
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 granat
  • 2 banany + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Lub inne ulubione owoce o kwaskowatym smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik ustwić na 180st. C. Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru, skrobię i ocet. Ja się przyznam, że nie doczytałam przepisu i z pośpiechu wrzuciłam wszystko od razu. Białka udało mi się bez problemu ubić na sztywno, choć mm wrażenie, że trwało to nieco dłużej. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy dwudziestu kilku cm. W środku rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 1,5 godziny, po czym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

Zdjęcie - Bananowo - granatowa biała Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmietanę ubić (bez cukru!). Owoce umyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w miseczce skropić sokiem z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Granat przekroić na pół, lekko pougniatać z zewnątrz, aby poluzować pestki i wybijać je do miski uderzając drewnianą łyżką  w skórkę, usuwając co jakiś czas błony, pod którymi schowane są kolejne cząstki. Uwaga może pryskać! Bezę położyć do góry dnem, delikatnie zerwać papier i nałożyć bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć plasterki banana i posypać owocami granatu lub ułożyć inne ulubione owoce.

Smacznego!

Zdjęcie - Bananowo - granatowa biała Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowo - granatowa biała Pavlova  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z bananami „bananowy puszek”
1

Ciasto z bananami „bananowy pu…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny