Bananowe placuszki z płatkami owsianymi
Fantastyczne placuszki, trochę przypominające pancakes. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na patelni szybko rosną i ładnie się rumienią. Nie ma problemu z ich przewracaniem. Wyszło mi dziesięć pysznych, delikatnych i baaardzo puszystych placuszków. Gorąco polecam!
Składniki:
- duży, dojrzały banan
- 3 łyżki płatków owsianych
- jajko, najlepiej duże
- łyżka fruktozy
- 2 - 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szczypty soli
- ew. oliwa lub olej
Płatki owsiane zalać ok. 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do napęcznienia. Wymieszać z rozgniecionym bananem, jajkiem, fruktozą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać tyle mąki, aby masa była dość gęsta. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć placuszki na obu stronach [smażyłam na teflonie, bez tłuszczu].Najlepiej smakują na ciepło. Podawać z ulubionymi dodatkami. Mnie najbardziej smakowały bez żadnych dodatków, bo placuszki są same w sobie słodkie (fruktoza i banan w składnikach).
Przepis pochodzi z blogu Izabeli - Lekko i zdrowo.