Bananowe muffiny z masłem orzechowym

Bananowe muffiny z masłem orzechowym
Zdjęcie - Bananowe muffiny z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki dla biegaczy
Ze względu na trzy składniki: banany, masło orzechowe i olej rzepakowy.
Banany to dobre źródło potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, dzięki czemu pomaga zapobiegać odwodnieniu, które w pierwszej kolejności będzie objawiać się uczuciem zmęczenia i osłabienia trakcie biegu. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (dobre samopoczucie), w tym przewodzenie impulsow nerwowych do mięśni, dzięki czemu przeciwdziała skurczom.
Masło orzechowe to dobre źródło białka, które pomoże w odbudowie i regeneracji mięśni po treningu. Wyczerpanemu organizmowi przydatna w tym wzlędzie okaże się szczególnie witamina E oraz witaminy z grupy B. Podobnie jak banany, masło orzechowe zawiera również cenny dla biegaczy magnez, którego niedobór skutkuje skurczami mięśni.
Olej rzepakowy zalicza się do tak zwanych zdrowych tłuszczów. Z poziomu biagacza szczególnie istotny jest wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega 3, które mają dobroczynny wpływ na nasze serduchom i stawy - obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają stany zapalne. Co więcej, dodatkową porcję tych zdrowych kwasów dostarczymy sobie razem z masłem orzechowym.
Dodatkowo banany i masło orzechowe, to dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które przed treningiem dadzą paliwo do ćwiczeń, zaś po, pomogą szybko zregenerować zapasy glikogenu, a więc odbudować utracone pokłady energii.

A tak poza tym, PYSZENE SĄ! Najlepsze jest w nich "zachowanie" masła orzechowego, które choć w założeniu miało być wypełnieniem muffinek, wędruje w górną część i tam się osadza bądź... eksploduje na wierzch i tworzy na górze liczne pęknięcia, przez które wylewa się na muffinkę. Pycha :)

Zdjęcie - Bananowe muffiny z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 7 muffinek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka (bądź 1/3 - zależnie od wielkości banan, użytej mąki)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • masło orzechowe
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej rozgniesć widelcem banana, po czym dodać do niego jajko, mleko i olej. Całość przemieszać i lekko ubić widelcem (nie potrzeba miksera). Płynne składniki wlać do suchych i połączyć. Do każdej z papilotek/silinowoych foremek nakładać kolejno: pełną łyżeczkę ciasta, pół łyżeczki masła orzechowego, kolejną łyżkę ciasta. W międzyczasie można lekko podgrzać dodatkową porcję masła orzechowego i lekko płynnym posmarować muffinki z wierzchu. Piec 25-30 minut.

Zdjęcie - Bananowe muffiny z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów