Bakaliowiec

Bakaliowiec

Czasami warto skorzystać z przepisu z jakiejś gazety :) Ten przepis właśnie stamtąd pochodzi, z reklamy producenta bakalii. Wczoraj zrobiłam ten placek i zgodnie uznaliśmy z mężem, że bije on na głowę wszystkie ciasta z bakaliami, jakie do tej pory jedliśmy. A podobno z czasem zyskuje jeszcze na smaku!

Składniki:

40 dag mąki pszennej

kostka masła

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

cukier waniliowy

20 dag różnych orzechów (ja dałam laskowe i nerkowce)

15 dag moreli

15 dag fig

10 dag rodzynek

10 dag żurawiny suszonej

10 dag migdałów

10 dag daktyli

2 łyżki masła

10 dag cukru

0,5 l śmietany kremówki

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na kilka godzin. Jeżeli masz migdały w skórce, sparz je i obierz (wygodniej już skorzystać z migdałów w słupkach). Orzechy posiekaj i wymieszaj z migdałami. Morele, daktyle i figi posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i żurawiną. Orzechy i migdały podsmaż na maśle na złoty kolor (uważaj, aby nie przypalić). Dosyp cukier, poczekaj aż się skarmelizuje, smaż przez chwilę. Dolej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Do masy dodaj pozostałe bakalie, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.

Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep dno niedużej blachy, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż masę bakaliową, na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto. Piecz w 200 stopniach przez około 40 minut.

Ciasto możesz przechowywać w lodówce ponad tydzień.

Kategorie przepisów