Bajgle w wersji slow

Bajgle w wersji slow

Zdjęcie - Bajgle w wersji slow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne pieczenie. Dlatego, gdy tylko nic nam w tym nie przeszkodzi, bierzemy udział w comiesięcznym wspólnym pieczeniu z Amber z bloga Kuchennymi drzwiami.

Zdjęcie - Bajgle w wersji slow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W akcji bierze udział wielu blogerów, którzy piekąc dzielą się swoimi wskazówkami i wątpliwościami, a efekty publikują na swoich blogach. Gdy zobaczyłam, że w tym miesiącu na tapecie pojawiły się bajgle, zrozumiałam, że mimo dość napiętego harmonogramu nie mogę nie wziąć udziału w zabawie. I mało tego, udało mi się nawet przygotować je w bardziej czasochłonnej wersji slow.

Zdjęcie - Bajgle w wersji slow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieliśmy do wyboru dwa przepisy Moniki z Gotuje bo lubi- bajgle w wersji fast, oraz w wersji slow, wymagające zaczynu i długiego wyrastania w lodówce. Dwoiłam się i troiłam, aby dostosować mój dzień do powolnego wyrastania ciasta, gdyż nie wybaczyłabym sobie, gdybym nie spróbowała (jak zwykle wszystko zostawiam na ostatnią chwilę). Chcieć to móc! Udało mi się.

Zdjęcie - Bajgle w wersji slow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bajgle wyszły odlotowo. Dzięki długiemu wyrastaniu w lodówce ciasto ma niezwykle przyjemny, lekko ciągnący się miąższ. A do tego mega chrupiąca skórka. Bajka!

Zdjęcie - Bajgle w wersji slow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!

Bajgle w wersji slow Autor: Sliwka Czas przygotowania: 17 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 17 godz. 20 min.

Porcje: 17

Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki typ 750
  • 150 ml wody
  • szczypta drożdży
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • 600 g mąki
  • 350 g wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 6,5 g drożdży suszonych

Instrukcja
  1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem szmatki na ok. 8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć gładkie ciasto.
  3. Przykryj szmatką i zostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 1 godzinę.
  4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszcz je i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół.
  5. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut.
  7. Po upływie tego czasu zrób w każdej kulce dziurkę. Ja moczę palec w wodzie i kręcę bułeczkami na blacie. Miej na uwadze, że w miarę wyrastania bułeczek, dziurki się będą zwężać, dlatego lepiej zrobić nieco większe niż planujesz w wyglądzie swojego bajgla.
  8. Bułeczki z dziurkami zostaw jeszcze do wyrośnięcia na 40 minut. Ja układam je do wyrośnięcia na papierze do pieczenia, żeby móc go później wyciąć razem z bajglem.
  9. W tym czasie do dużego garnka wlej tyle wody, aby bajgle mogły się na niej unosić (nie musi być jej dużo). Dodaj łyżkę miodu i zagotuj.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Okrój papier pod każdym bajglem i wrzucaj je do wody razem z papierem (dzięki temu nie stracą kształtu). Papier od razu zacznie odchodzić od bajgla. Wyłów go.
  12. Bajgle gotuj z dwóch stron około minuty, a następnie wykładaj na kratce od piekarnika.
  13. Bajgle przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  14. Posyp niektóre sezamem, niektóre makiem.
  15. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż mocno zbrązowieją.
  16. Wyjmij i nie czekaj zbyt długo z jedzeniem!:)

3.1.09

Kategorie przepisów