Bajgle cynamonowe z rodzynkami

Bajgle cynamonowe z rodzynkami

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do lipcowego wspólnego pieczenia Amber tym razem zaproponowała nam pieczenie bajgli z przepisu z bloga http://gotujebolubi.pl/. Może nie jestem jakaś super fanką bajgli, ale i tak chętnie zabrałam się za ich przygotowanie. Najbardziej smakują mi bajgle cynamonowe z rodzynkami i dlatego taką wersję postanowiłam przygotować. Najwięcej trudności w tym przepisie przysporzyło mi przeniesienie wyrośniętych bajgli do wrzątku…. dlatego trochę wyglądają na pomarszczone…. ale na szczęście nie wpłynęło na ich smak… ;-) Najlepsze są bajgle cynamonowe podane z masełkiem i miodem ale równie smaczne są stostowane z tymi samymi dodatkami :-)

Pozdrawiam Wszystkich uczestników tej akcji i bardzo dziękuję Wam za to wspólne pieczenie :-)

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bajgle cynamonowe z rodzynkami

Składniki:

  • 750 g mąki typ 550
  • 500 g letniej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu /u mnie cukier/
  • 1 łyżka cynamonu
  • szklanka rodzynek
  • 1 jajko

1. Rodzynki zalać wrzącą wodą i zostawić na minimum 30 minut. Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym.

2. Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód/cukier i cynamon. Dolać letnią wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Dodać odsączone rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać aż połączą się z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 porcji i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Następnie w każdej kulce zrobić palcem otwór i powiększyć ten otwór, kręcąc ciastem wokół palca jak hula – hop. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. W dużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem miodu, melasy lub golden syrup, ja dodałam cukier. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę i gotować po 1 minucie z każdej strony. Wykładać na kratkę do wypieków lub ściereczkę, aby obeschły.

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Posmarować bajgle roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle cynamonowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów