Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem

Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem

Przepis znalazłam na blogu Agnieszki - Moja kuchnia nad Atlantykiem. W oryginale są to Bagietkowe chlebki z żytnim zakwasem . Agnieszka pisze , że jest to chleb bardzo przydatny dla osób , które mają nadmiar zakwasu i nie wiedzą , jak go się pozbyć :) Tak było i ze mną - wyprodukowałam cały słój zakwasu i szukałam w czeluściach internetowych przepisu , któru by trochę uszczuplił moje zasoby ;)

 

Zdjęcie - Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego ( dokarmionego i wyjętego min.4-5 godzin wcześniej z lodówki )
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 - 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej ( u mnie z braku mąki chlebowej była pszenna typ 650 - 1,5 szklanki + zmielone otręby - 0,5 szklanki )
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

 

Do miski wsypać mąkę , sól i drożdże , następnie wlać zakwas i wodę , zagnieść ciasto - jest bardzo plastyczne i dobrze się zagniata ( Agnieszka robiła to w maszynie do chleba ) . Odstawić do wyrośnięcia - w połowie rośnięcia należy odgazować ciasto . Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat , uformować dwie bagietki albo jeden duży chlebek . Zostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno zwiększyć objętość ok.1,5 raza ) .

Agnieszka musiała przechować ciasto w lodówce przez ok.2 godziny ( żeby opóźnić rośnięcie ) , ja też zabrałam się za robienie ciasta w niezbyt dogodnym momencie - więc i moje powędrowało do lodówki , ale na dłużej - chłodziło się jakieś 6 godzin . Włożyłam je do koszyczka wysypanego mąką i owinęłam ściereczką .

 

Zdjęcie - Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Po wyjęciu z lodówki należy ukośnie naciąć chleb i zostawić na godzinę na blacie .

20 minut przed końcem rośnięcia nagrzać piekarnik do 215 C . Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb ( przełożyć go na blachę do pieczenia ) i piec przez około 45 minut , aż się zrumieni . Dobrze wypieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos . Piekłam trochę dłużej - ok.55 minut , ponieważ bałam się , że 45 minut na jeden duży chleb to może być za krótko . W efekcie skórka jest dość twarda i mocno chrupiąca .

W normalnych warunkach chleb oczywiście powinien wyrastać w temperaturze pokojowej :)

 

Zdjęcie - Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bagietkowy chlebek z żytnim zakwasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów