Bagietki na zakwsie z żółtym serem
Smaczne bagietki z oregano i serem na cieście z zakwasem, dość kwaskowe ale jak dla mnie pyszne. Najlepsze z chrupiącą skórką jeszcze ciepłe a później po przekrojeniu z masełkiem mniam mniam polecam
Na 5 sztuk
- 200 g zakwasu żytniego
- 150 g ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
- 1/2 łyżeczka soli
- 370 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 150 g żółtego sera
- oregano
Do miski wlać zakwas, w ciepłej wodzie wymieszać drożdże dodać do zakwasu i wymieszać z solą oraz mąką - wyrobić ciasto. Odstawić ciasto do wyrośnięcia gdy podwoi swoja objętość odgazować i podzielić na pięć równych części. Zrolować i paluszki lekko spłaszczyć posmarować roztopionym masłem posypać oregano i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu posypać żółtym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 20 minut na rumiano. Wystudzić na kratce.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...