Babka waniliowo-kardamonowa na Waniliowy Weekend :)
Tegoroczną edycję Waniliowego Weekendu rozpoczynam przepisem na mocno waniliową babkę.
Chociaż nie jest tak wilgotna, jak się spodziewałam (a ja wolę jednak bardziej ‘mokre’ ciasta), to jednak aromat wanilii oraz subtelna nuta kardamonu działają na zmysły i czynią to ciasto czymś więcej niż zwykłą, ucieraną babką.
Muszę dodać, że to ciasto szczególnie zachwyciło mojego M., po prostu nie mógł mu się oprzeć ;)
Przepis znalazłam na blogu Bake and Taste i wprowadziłam kilka modyfikacji.
BABKA WANILIOWO-KARDAMONOWA
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
2 strąki kardamonu,
250g masła lub margaryny,
3 budynie waniliowe po 40g,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
200g mąki
+ tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy
Ziarenka kardamonu wyjąć ze strąków i rozdrobnić w moździerzu.
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią i kardamonem na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę* wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
*U mnie forma o średnicy 24cm z kominkiem :)
Chociaż nie jest tak wilgotna, jak się spodziewałam (a ja wolę jednak bardziej ‘mokre’ ciasta), to jednak aromat wanilii oraz subtelna nuta kardamonu działają na zmysły i czynią to ciasto czymś więcej niż zwykłą, ucieraną babką.
Muszę dodać, że to ciasto szczególnie zachwyciło mojego M., po prostu nie mógł mu się oprzeć ;)
Przepis znalazłam na blogu Bake and Taste i wprowadziłam kilka modyfikacji.
BABKA WANILIOWO-KARDAMONOWA
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
2 strąki kardamonu,
250g masła lub margaryny,
3 budynie waniliowe po 40g,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
200g mąki
+ tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy
Ziarenka kardamonu wyjąć ze strąków i rozdrobnić w moździerzu.
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią i kardamonem na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę* wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
*U mnie forma o średnicy 24cm z kominkiem :)