Babka piaskowo makowa

Babka piaskowo makowa

Zdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jeśli lubicie delikatne, mięciutkie ale dość suche babkito ta właśnie taka jest. Lekka jak puszek z przyjemnie chrupiącym makiem. W sam raz do popołudniowej herbatki, a także na wielkanocny stół. Możecie jak ja oprószyć ją cukrem pudrem, lub polać lukrem ewentualnie polewą czekoladową.

 

Zapraszam na przepis:

Składniki na babkę piaskowo makową:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • 200 g cukru
  • ok 100 g suchego maku
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka

Jak upiec babkę piaskowo makową?

Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut do momentu otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy kolejno jajka, miksując przez chwilę po każdym dodaniu. Jeżeli masa po dodaniu jajek będzie nieco przypominać zważoną, to nie martwcie się ciasto i tak się uda.

Po jajkach zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy całość do połączenia

Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej to nie ma takiej potrzeby) wykładamy do niej ciasto.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.

 

Zdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka piaskowo makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów