Babka piaskowa bez miksera

Pyszna i leciutka babka piaskowa bez użycia miksera. Babkę wykonasz błyskawicznie i nie ma mowy o zakalcu.

Babka piaskowa to jeden z prostszych wypieków jakie można wykonać na święta wielkanocne.

Delikatna jak puszek, wilgotna o maślanym smaku i aromacie wanilii.

Babka piaskowa bez miksera sprawdzi się doskonale dla osób, które szukają prostego i zarazem smacznego przepisu na babkę.

Babka spokojnie może podstać nawet kilka dni nie tracąc swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka piaskowa bez miksera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA PIASKOWA BEZ MIKSERA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka, temp. pokojowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki razem z proszkiem (1/4 szklanki odejmujemy i odstawiamy na bok). Do suchych składników dodajemy cukier i mieszamy. Masło roztapiamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy np. trzepaczką. Następnie wlewamy masło oraz ekstrakt i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/4 szklanki mąki i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Babka piaskowa bez miksera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka piaskowa bez miksera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy