Babka orzechowa

Babka orzechowa

U mnie znowu babka :)

Skorzystałam tym razem z przepisu Dorotus. Musiałam go z konieczności trochę zmienić, bo zapomniałam, że nie mam w domu ani grama kakao i zamiast tego dodałam kawę rozpuszczalną, a po namyśle jeszcze cynamon i imbir. Babka wyszła bardzo dobrze, jest dość ciężka i mokra, a także dość słodka. Przepis poniżej podaję z moimi modyfikacjami.

Zdjęcie - Babka orzechowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

250 g masła

0,5 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka mąki

1 szklanka mielonych orzechów laskowych

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki imbiru w proszku

Masło, wodę oraz cukier zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Ja dodałam na tym etapie także kawę. Wymieszaj mąkę, orzechy oraz proszek do pieczenia. Dodaj żółtka, zmiksuj z dodatkiem roztopionego masła z cukrem. Następnie ubij pianę z białek i domieszaj delikatnie do masy (najlepiej dużą łyżką). Piecz babkę przez 45-50 minut w 175 stopniach.

PS Autorka przepisu podaje, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ale to trochę IMHO nie pasuje w tym przepisie - skoro masło z cukrem podgrzewa się, a w przepisie Dorotus podaje, że ta masa może być lekko ciepła. Temperatura pokojowa dotyczy więc tylko jajek, ale ja, ponieważ się spieszyłam, użyłam jajek prosto z lodówki, i jak widać, wszystko udało się idealnie.

PS 2 Moją babkę udekorowałam gotowym lukrem oraz siekanymi orzechami w miodzie, przywiezionymi z Turcji.

Zdjęcie - Babka orzechowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów