Babka gotowana Fajnej babki

Babka gotowana Fajnej babki

Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g tłuszczu, np. FINUU
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 - 6 jaj
  • olejek migdałowy

Przygotowanie Tłuszcz ucierać z cukrem, dodając po jednym jajku i olejek migdałowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodawaj po parę łyżek do masy i ucieraj. Specjalną formę z pokrywką wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wlej ciasto. Przykryj pokrywką i wstaw do garnka z gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 80 minut. Po tym czasie otwórz formę z ciastem i pozostaw do przestudzenia. Ciasto wyjmij z formy gdy całkowicie wystygnie. Gotową babkę możesz polać polewa czekoladową albo lukrem cytrynowym i posypać skórką z cytryny lub limonki.

Jeśli nie masz specjalnej formy z przykrywką, zwykłą formę na babkę owiń szczelnie folią aluminiową, zawiń w kilka reklamówek jednorazowych i wstaw do garnka z wodą. Powodzenia! :-)

 

Historia przepisu z szuflady na Babkę gotowaną Fajnej Babki:

 

"Bo moja mama to fajna babka jest. Teraz już dosłownie - babka i prababka - babunia, gotowa do kulinarnego działania! Pracowała w banku, tak też przepis spisała, jak widać, na jakimś druczku. Ale to nieważne! Podarty, polany, poniszczony - ale się zachował! Bo babka gotowana choć prosta w swej istocie, smakuje naprawdę pysznie! Pieczemy do dziś, a przepis już czeka na kolejne pokolenia, by przekazać, powielać i podniebienia smacznie raczyć..."

 

 

Kategorie przepisów