Babka gotowana Fajnej babki

Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka gotowana Fajnej babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g tłuszczu, np. FINUU
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 - 6 jaj
  • olejek migdałowy

Przygotowanie Tłuszcz ucierać z cukrem, dodając po jednym jajku i olejek migdałowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia, dodawaj po parę łyżek do masy i ucieraj. Specjalną formę z pokrywką wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Wlej ciasto. Przykryj pokrywką i wstaw do garnka z gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 80 minut. Po tym czasie otwórz formę z ciastem i pozostaw do przestudzenia. Ciasto wyjmij z formy gdy całkowicie wystygnie. Gotową babkę możesz polać polewa czekoladową albo lukrem cytrynowym i posypać skórką z cytryny lub limonki.

Jeśli nie masz specjalnej formy z przykrywką, zwykłą formę na babkę owiń szczelnie folią aluminiową, zawiń w kilka reklamówek jednorazowych i wstaw do garnka z wodą. Powodzenia! :-)

 

Historia przepisu z szuflady na Babkę gotowaną Fajnej Babki:

 

"Bo moja mama to fajna babka jest. Teraz już dosłownie - babka i prababka - babunia, gotowa do kulinarnego działania! Pracowała w banku, tak też przepis spisała, jak widać, na jakimś druczku. Ale to nieważne! Podarty, polany, poniszczony - ale się zachował! Bo babka gotowana choć prosta w swej istocie, smakuje naprawdę pysznie! Pieczemy do dziś, a przepis już czeka na kolejne pokolenia, by przekazać, powielać i podniebienia smacznie raczyć..."

 

 

Przepisy z tych kategorii

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem
3

Sałatka z makaronem w kształci…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy
1

Mazurek różany.Tradycja Wielki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami