Babka drożdżowa zawijana
Mamo, zrób ciasto z malinowym dżemem... - marudził mój syn od kilku dni. Nie miałam ochoty lepić rogalików ani innych nadziewanych ciastek, więc wymyśliłam taką struclo-babkę. Ciasto jest aromatyczne i nawet na trzeci dzień zachowuje świeżość, a synek był w pełni usatysfakcjonowany :)
Składniki:
60 dag mąki (plus trochę do podsypywania)
2 jajka
1 żółtko
200 ml mleka
3 dag drożdży
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z cytryny
łyżeczka soli
16 dag masła
słoik dżemu malinowego
Biały lukier:
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno jajka, następnie mąkę i sól. Dolej mleko i wyrób elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, można dodać więcej mąki (musi mieć taką konsystencję, aby dało się rozwałkować). Zostaw ciasto w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując mąką - najlepiej zmierzyć obwód formy na babkę i dopasować długość placka do otrzymanego wyniku. Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem i zwiń, następnie szybko włóż do natłuszczonej formy, sklejając końce. Formę z ciastem odstaw na 15 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło i dopasowało się kształtem do blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
Mleko zagotuj, wlewaj po łyżce do cukru pudru i ucieraj lukier. Gotowym polukruj wystygniętą babkę.