Babka drożdżowa zaparzana

Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapewne dla niektórych z Was baba drożdżowa jest nieodzownym elementem wielkanocnego stołu. Dla mnie niekoniecznie, bo choć drożdżówki bardzo lubię, to raczej staram się nie serwować ich w towarzystwie innych słodkości. Aby w pełni docenić smak tej babki upiekłam ją jeszcze przed świętami. Była pyszna ! Puszysta, wilgotna, pachnąca pomarańczą i co ważne, dzięki zaparzaniu mąki dłużej zachowała świeżość.
P.S. U mnie ta babka występuje w postaci czterech mini-babeczek, ale przepis podaję bez zmian, na jedną, dużą formę.
Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skorzystałam z przepisu Anusiaczka.
Składniki:
- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- garść rodzynek (pominęłam)
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy (dodałam od siebie)

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko zagotować ze skórką pomarańczową i wrzącym zalać połowę mąki. Wymieszać dokładnie i poczekać aż przestygnie.
Wyrośnięty rozczyn i zaparzoną (przestudzoną) mąkę wymieszać dokładnie ze sobą. Powstałe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło (trwa to ok. 15 minut). W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztopić masło.
Do ciasta dodać żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrobić, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlać wystudzone masło i jeszcze trochę wyrabiać. Na końcu wsypać rodzynki. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie przełożyć do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem (u mnie 4 mini-formy babeczkowe*) i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą.
Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* Do przygotowania tych babek wykorzystałam 4 silikonowe mini-formy z kominkami od Tchibo.

Przepisy z tych kategorii

Pasiasta babka na białkach
14

Pasiasta babka na białkach

evenka evenka
Arabeska

Drożdżowa baba wielkanocna – przepis
1

Drożdżowa baba wielkanocna – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka piaskowa śmietankowa – przepis
23

Babka piaskowa śmietankowa – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Baba szafranowa
5

Baba szafranowa

aronia aronia
Wiem co jem

Babka jogurtowo-kokosowa
15

Babka jogurtowo-kokosowa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Keks

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki