Babka drożdżowa zaparzana

Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapewne dla niektórych z Was baba drożdżowa jest nieodzownym elementem wielkanocnego stołu. Dla mnie niekoniecznie, bo choć drożdżówki bardzo lubię, to raczej staram się nie serwować ich w towarzystwie innych słodkości. Aby w pełni docenić smak tej babki upiekłam ją jeszcze przed świętami. Była pyszna ! Puszysta, wilgotna, pachnąca pomarańczą i co ważne, dzięki zaparzaniu mąki dłużej zachowała świeżość.
P.S. U mnie ta babka występuje w postaci czterech mini-babeczek, ale przepis podaję bez zmian, na jedną, dużą formę.
Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skorzystałam z przepisu Anusiaczka.
Składniki:
- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła
- garść rodzynek (pominęłam)
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy (dodałam od siebie)

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko zagotować ze skórką pomarańczową i wrzącym zalać połowę mąki. Wymieszać dokładnie i poczekać aż przestygnie.
Wyrośnięty rozczyn i zaparzoną (przestudzoną) mąkę wymieszać dokładnie ze sobą. Powstałe ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło (trwa to ok. 15 minut). W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztopić masło.
Do ciasta dodać żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrobić, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlać wystudzone masło i jeszcze trochę wyrabiać. Na końcu wsypać rodzynki. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie przełożyć do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem (u mnie 4 mini-formy babeczkowe*) i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu posypać babkę cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą.
Zdjęcie - Babka drożdżowa zaparzana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* Do przygotowania tych babek wykorzystałam 4 silikonowe mini-formy z kominkami od Tchibo.

Przepisy z tych kategorii

Pasiasta babka na białkach
14

Pasiasta babka na białkach

evenka evenka
Arabeska

Drożdżowa baba wielkanocna – przepis
1

Drożdżowa baba wielkanocna – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka piaskowa śmietankowa – przepis
23

Babka piaskowa śmietankowa – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Baba szafranowa
5

Baba szafranowa

aronia aronia
Wiem co jem

Babka jogurtowo-kokosowa
15

Babka jogurtowo-kokosowa

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze