Babka drożdżowa z rodzynkami
Miękka, delikatna i puszysta babka drożdżowa, polana cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jak większość drożdżowych ciast (chociaż na drugi dzień też jest pyszna). Polecam !
przepis Dorotus .
Składniki :
szklanka = 250 ml
- 3 - 3,5 szklanki mąki
- 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 żółtek , roztrzepanych
- 1 jajko, roztrzepane
- szczypta soli
- 1 szklanka letniego mleka
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 150 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny
lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Ze świeżych drożdży*, mleka, 3 łyżek mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki i cukru, sól, żółtka, jajko, skórkę cytrynową i masło - wyrobić mikserem (końcówka z hakami) lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Formy do babek natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić je ciastem do 1/3 wysokości [u mnie wyszła 1 duża forma o średnicy 22 cm, dwie małe foremki + 3 kokilki]. Przykryć znowu, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości [ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek].
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 30 minut [do chwili, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy]. Nie piec dłużej niż trzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, odstawić na 10 minut w foremce, a następnie ostudzić na kratce.
Ostudzoną babkę polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
wersja dla maszynistów :
Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) umieścić w maszynie: najpierw płynne [rozczyn i pozostałe], potem sypkie. Nastawić program "wyrabianie z wyrastaniem". Po sygnale dźwiękowym wsypać rodzynki. Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je z maszyny, chwilę wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
* jeżeli używamy suchych drożdży, należy je wymieszać z mąką, solą i cukrem, a potem z pozostałymi składnikami.