Babka bananowa z orzechami – przepis

Babka o intensywnym bananowym smaku z wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Lekko wilgotna, miękka i spokojnie może być przechowywana parę dni nie tracąc świeżości. Orzechy możemy lekko podpiec i uzyskamy jeszcze mocniejszy aromat i chrupkość. Ciekawy pomysł na Wielkanocny stół, a przy tym zdrowszy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 mały banan, mocno dojrzały
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 50 g orzechów np. włoskich, posiekanych
  • 1/4 szklanki mleka
  • otarta skórka z połowy pomarańczy

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, aż konsystencja będzie lekka i pulchna. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, rozdrobnionego na puree banana. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz mieszamy z solą. Mleko łączymy z wanilią. Do masła dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz mleko z wanilią, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy, łączymy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( u mnie silikonowa o wym 21×5 cm ), przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 30 min, aż brzegi ciasta będą lekko odstawały. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone ( musi być suchy ). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Po tym czasie delikatnie wyciągamy i ostudzone oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy orzechami włoskimi. Smacznego.

Zdjęcie - Babka bananowa z orzechami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka bananowa z orzechami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Banan, imbir, Orzechy, pomarańcza, Wanilia

Przepisy z tych kategorii

Babka kawowa z orzechami
2

Babka kawowa z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
1

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake