Babka ajerkoniakowa na Wielkanoc
To wielkanocny przepis niemiecki.
5 jajek
250 g cukru-pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 l oleju - np. słonecznikowego
1/4 l ajerkoniaku
125 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
15 g proszku do pieczenia
masło+mąka do wysypania formy
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy a następnie olej. Dobrze wymieszałam a następnie dodałam ajerkoniak i dalej mieszałam. Zmieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia dodawałam po łyżce do masy jajecznej. Nie mogą powstać grudki. Ciasto jest mocno płynne.
Przelałam je do formy na dużą babkę, którą nasmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Ciasto bardzo rośnie! Ciasto piecze się w 175 stopniach C przez 60 minut.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne o ajerkoniakowym posmaku.