Babka ajerkoniakowa na Wielkanoc

Babka ajerkoniakowa na  Wielkanoc

To wielkanocny przepis niemiecki. 

5 jajek

250 g cukru-pudru

2 łyżki ekstraktu waniliowego

1/4 l oleju - np. słonecznikowego

1/4 l ajerkoniaku

125 g mąki pszennej

125 g mąki kukurydzianej

15 g proszku do pieczenia

masło+mąka do wysypania formy

Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy a następnie olej. Dobrze wymieszałam a następnie dodałam ajerkoniak i dalej mieszałam. Zmieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia dodawałam po łyżce do masy jajecznej. Nie mogą powstać grudki. Ciasto jest mocno płynne.

Przelałam je do formy na dużą babkę, którą nasmarowałam masłem i wysypałam mąką.

Ciasto bardzo rośnie! Ciasto piecze się w 175 stopniach C przez 60 minut.  Zdjęcie - Babka ajerkoniakowa na  Wielkanoc  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka ajerkoniakowa na  Wielkanoc  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne o ajerkoniakowym posmaku.

Kategorie przepisów