Babeczki z nadzieniem porzeczkowym
Sezon na porzeczki trwa, więc moja siostra upiekła cudowne babeczki z porzeczkowym nadzieniem. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składniki:
Ciasto
450 gramów mąki
250 gramów zimnego masła (w oryginale także smalec, ale brrr...)
100 gramów cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki mleka
Nadzienie
500 gramów porzeczek
150 gramów cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
250 gramów mąki
120 gramów cukru
150 gramów masła
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i po schłodzeniu wylepić nim foremki. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, nałożyć je do foremek wylepionych ciastem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i nałożyć na porzeczki.
Babeczki piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Składniki:
Ciasto
450 gramów mąki
250 gramów zimnego masła (w oryginale także smalec, ale brrr...)
100 gramów cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki mleka
Nadzienie
500 gramów porzeczek
150 gramów cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
250 gramów mąki
120 gramów cukru
150 gramów masła
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto i po schłodzeniu wylepić nim foremki. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, nałożyć je do foremek wylepionych ciastem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i nałożyć na porzeczki.
Babeczki piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.