Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami

Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepyszne, mięciutkie, puszyste babeczki, po prostu idealne. Tym razem wypakowane kawałkami gruszki, orzechów włoskich i imbiru. Moim zdaniem będą wyśmienite również z innymi dodatkami. Przepis na ciasto można śmiało wykorzystać do różnych eksperymentów. Tak mi smakowały, że rozważam wersję bez dodatków ... ale to już na inny wpis. Wracając do tego przepisu to pochodzi on z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Autorzy przepisu polecali by dodać do babeczek imbiru w syropie. Niestety nigdzie nie potrafiłam takiego znaleźć, użyłam innego ze słoiczka, ale równie dobrze sprawdzi się kandyzowany czy po prostu mielony. Można też całkowicie imbir pominąć, babeczki będą wtedy łagodniejsze w smaku. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 standardowych lub 7 dużych babeczek:
  • 2 duże gruszki
  • 60g korzenia imbiru w syropie, można zastąpić kandyzowanym lub dodać 1i1/2 łyżeczki mielonego
  • 250g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 250 ml mleka
  • 100g białej czekolady
  • połówki orzecha włoskiego do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Odsącz imbir (jeżeli używasz takiego ze słoiczka) pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gruszek. Jeżeli używasz kandyzowanego również posiekaj go na mniejsze kawałki i dodoaj do gruszek.
Mąkę, proszek, sól, kakao i posiekane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj. Jeżeli używasz mielonego imbiru dodaj go teraz do mąki.
Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemiennie suche składniki, miękkie masło i mleko. Kiedy już wszystkie składniki będą połączone a masa będzie gładka i kremowa wyłącz mikser. Do surowego ciasta dodaj przygotowane wcześniej gruszki i imbir i wymieszaj łyżką. Surowe ciasto będzie dosyć lejące. Łyżką przełóż je do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 - 30 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Wyjmij z formy do przestudzenia.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Połam białą czekoladę na kawałki i rozpuść. Wierzch każdej babeczki udekoruj płynną czekoladą i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami

Jabłkowe babeczki z toffi i o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Domowa granola z masłem  orzechowym
1

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy
1

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki