Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami

Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepyszne, mięciutkie, puszyste babeczki, po prostu idealne. Tym razem wypakowane kawałkami gruszki, orzechów włoskich i imbiru. Moim zdaniem będą wyśmienite również z innymi dodatkami. Przepis na ciasto można śmiało wykorzystać do różnych eksperymentów. Tak mi smakowały, że rozważam wersję bez dodatków ... ale to już na inny wpis. Wracając do tego przepisu to pochodzi on z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Autorzy przepisu polecali by dodać do babeczek imbiru w syropie. Niestety nigdzie nie potrafiłam takiego znaleźć, użyłam innego ze słoiczka, ale równie dobrze sprawdzi się kandyzowany czy po prostu mielony. Można też całkowicie imbir pominąć, babeczki będą wtedy łagodniejsze w smaku. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 standardowych lub 7 dużych babeczek:
  • 2 duże gruszki
  • 60g korzenia imbiru w syropie, można zastąpić kandyzowanym lub dodać 1i1/2 łyżeczki mielonego
  • 250g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 250 ml mleka
  • 100g białej czekolady
  • połówki orzecha włoskiego do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Odsącz imbir (jeżeli używasz takiego ze słoiczka) pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gruszek. Jeżeli używasz kandyzowanego również posiekaj go na mniejsze kawałki i dodoaj do gruszek.
Mąkę, proszek, sól, kakao i posiekane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj. Jeżeli używasz mielonego imbiru dodaj go teraz do mąki.
Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemiennie suche składniki, miękkie masło i mleko. Kiedy już wszystkie składniki będą połączone a masa będzie gładka i kremowa wyłącz mikser. Do surowego ciasta dodaj przygotowane wcześniej gruszki i imbir i wymieszaj łyżką. Surowe ciasto będzie dosyć lejące. Łyżką przełóż je do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 - 30 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Wyjmij z formy do przestudzenia.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Połam białą czekoladę na kawałki i rozpuść. Wierzch każdej babeczki udekoruj płynną czekoladą i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami

Jabłkowe babeczki z toffi i o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fasolka szparagowa z orzechami

Fasolka szparagowa z orzechami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Deser jagodowy bez pieczenia (Ягідний торт без випічки)
1

Deser jagodowy bez pieczenia (…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernikobrownie z malinami
1

Sernikobrownie z malinami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Agrest pod custardem i ciastem filo
1

Agrest pod custardem i ciastem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto z borówkami
1

Ciasto z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy