Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami

Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepyszne, mięciutkie, puszyste babeczki, po prostu idealne. Tym razem wypakowane kawałkami gruszki, orzechów włoskich i imbiru. Moim zdaniem będą wyśmienite również z innymi dodatkami. Przepis na ciasto można śmiało wykorzystać do różnych eksperymentów. Tak mi smakowały, że rozważam wersję bez dodatków ... ale to już na inny wpis. Wracając do tego przepisu to pochodzi on z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Autorzy przepisu polecali by dodać do babeczek imbiru w syropie. Niestety nigdzie nie potrafiłam takiego znaleźć, użyłam innego ze słoiczka, ale równie dobrze sprawdzi się kandyzowany czy po prostu mielony. Można też całkowicie imbir pominąć, babeczki będą wtedy łagodniejsze w smaku. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 standardowych lub 7 dużych babeczek:
  • 2 duże gruszki
  • 60g korzenia imbiru w syropie, można zastąpić kandyzowanym lub dodać 1i1/2 łyżeczki mielonego
  • 250g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 100g masła lub margaryny
  • 250 ml mleka
  • 100g białej czekolady
  • połówki orzecha włoskiego do dekoracji

Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Odsącz imbir (jeżeli używasz takiego ze słoiczka) pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gruszek. Jeżeli używasz kandyzowanego również posiekaj go na mniejsze kawałki i dodoaj do gruszek.
Mąkę, proszek, sól, kakao i posiekane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj. Jeżeli używasz mielonego imbiru dodaj go teraz do mąki.
Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemiennie suche składniki, miękkie masło i mleko. Kiedy już wszystkie składniki będą połączone a masa będzie gładka i kremowa wyłącz mikser. Do surowego ciasta dodaj przygotowane wcześniej gruszki i imbir i wymieszaj łyżką. Surowe ciasto będzie dosyć lejące. Łyżką przełóż je do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 - 30 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Wyjmij z formy do przestudzenia.
Zdjęcie - Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Połam białą czekoladę na kawałki i rozpuść. Wierzch każdej babeczki udekoruj płynną czekoladą i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowe babeczki  z toffi i orzechami

Jabłkowe babeczki z toffi i o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Placuszki dyniowo-bananowe

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gruszki gotowane w winie z czekoladą

Gruszki gotowane w winie z cze…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Naleśniki a'la mango lassi

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Pieczone powidła śliwkowe z kakao

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki