Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami
Przepyszne, mięciutkie, puszyste babeczki, po prostu idealne. Tym razem wypakowane kawałkami gruszki, orzechów włoskich i imbiru. Moim zdaniem będą wyśmienite również z innymi dodatkami. Przepis na ciasto można śmiało wykorzystać do różnych eksperymentów. Tak mi smakowały, że rozważam wersję bez dodatków ... ale to już na inny wpis. Wracając do tego przepisu to pochodzi on z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Autorzy przepisu polecali by dodać do babeczek imbiru w syropie. Niestety nigdzie nie potrafiłam takiego znaleźć, użyłam innego ze słoiczka, ale równie dobrze sprawdzi się kandyzowany czy po prostu mielony. Można też całkowicie imbir pominąć, babeczki będą wtedy łagodniejsze w smaku. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 standardowych lub 7 dużych babeczek:
- 2 duże gruszki
- 60g korzenia imbiru w syropie, można zastąpić kandyzowanym lub dodać 1i1/2 łyżeczki mielonego
- 250g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 100g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 250 ml mleka
- 100g białej czekolady
- połówki orzecha włoskiego do dekoracji
Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Odsącz imbir (jeżeli używasz takiego ze słoiczka) pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gruszek. Jeżeli używasz kandyzowanego również posiekaj go na mniejsze kawałki i dodoaj do gruszek.
Mąkę, proszek, sól, kakao i posiekane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj. Jeżeli używasz mielonego imbiru dodaj go teraz do mąki.
Jajka wbij do misy miksera dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemiennie suche składniki, miękkie masło i mleko. Kiedy już wszystkie składniki będą połączone a masa będzie gładka i kremowa wyłącz mikser. Do surowego ciasta dodaj przygotowane wcześniej gruszki i imbir i wymieszaj łyżką. Surowe ciasto będzie dosyć lejące. Łyżką przełóż je do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz 20 - 30 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Wyjmij z formy do przestudzenia.
Połam białą czekoladę na kawałki i rozpuść. Wierzch każdej babeczki udekoruj płynną czekoladą i połówką orzecha włoskiego.
Smacznego :) Wydrukuj przepis