Babeczki z białą czekoladą pod miętowym kremem
Świąteczne, miętowe babeczki... ładnie się prezentują i mają interesujący smak :) Przepis znalazłam tutaj. Babeczki same w sobie nieco twarde i suche, krem maślany, słodki i ... miętowy.
Składniki:
- 113g masła
- 100g drobnego cukru
- 3 jajka
- 100g białej czekolady
- 220g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 75ml mleka
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Rozpuść czekoladę i dodaj do ucieranej masy. W osobnej misce wymieszaj: mąkę, proszek, sól. Dodawaj suche składniki na zmianę z mlekiem do masy w mikserze. Ciasto przełóż do papilotek, piecz około 15 - 20 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią.
Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
Krem miętowy:
- 2 szklanki cukru pudru
- 113g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji miętowej
- kilka kropel barwnika spożywczego
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób babeczki. Na wierzch pokrusz miętowe laski cukrowe.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Wydrukuj przepis