Babeczki Wielkanocne z budyniem
Małe, delikatne i idealnie kruche babeczki, nadziane kremem budyniowym. Wprost rozpływają się w ustach :) Ze względu na swoją formę, dobrze sprawdzą się jako wielkanocne słodkie przekąski, ale również jako dodatek do koszyczka ze święconką. Z podanych składników uzyskamy około 18 sztuk małych babeczek.
Składniki: (porcja na 12-14 sztuk)
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 400 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 125 g miękkiego masła (82% tłuszczu)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Z 400 ml zimnego mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej proszek budyniowy oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować w rondelku. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i gotować (cały czas mieszając) do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń. Krem odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać wszystko nożem. Dodać cukier, szczyptę soli i żółtka. Zagnieść szybko jednolite ciasto i uformować kulę. Zawinąć całość w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Przygotować małe foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Wysmarować je dokładnie masłem, a następnie wylepiać przygotowanym ciastem. Następnie babeczki napełnić kremem budyniowym, zostawiając odstęp około 0,5 cm od brzegu. Na koniec każdą babeczkę przykryć plasterkiem ciasta, wyciętym za pomocą wolnej foremki - tak żeby idealnie pasowała do kształtu. Każdą babeczkę nakłuć delikatnie widelcem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do momentu, kiedy babeczki nabiorą ładnego złotego koloru. Wystudzić, wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu na ciasto do babeczek: smakizycia.pl Przepis na krem: własny