Babeczki waniliowe z czekoladowymi kropelkami
Obudziłam się dzisiaj rano, a za oknem było minus 4 stopnie. Odprowadziłam syna na przystanek i kupiłam ciepłe bułki na śniadanie. Gorąca kawa i bułka z dżemem truskawkowym.
Zaczął padać śnieg. Drobny śnieżek. Mruczka śpi na swojej ulubionej półeczce w pokoju,a Balbin leży na swojej ulubionej poduszce na parapecie w kuchni. Ciepło.
Na kuchence powoli gotuje się rosół. Już pachnie.
Razem oglądamy biały świat za oknem i kota sąsiada w oknie naprzeciwko. Pewnie też ogląda śnieg i nas :)Balbin zasnął ukołysany kuchennym ciepłem. Gdy tak patrzę na śpięcego kota w mojej kuchni, czuję się jak w małym wiejskim domku, gdzieś z dala od zgiełku tego świata.
Upiekłam babeczki. Będą na podwieczorek.
Przepis na nie podałam kiedyś tutaj. To babeczki idealne:)
Babeczki waniliowe z czekoladowymi kropelkami
16 szt.
125 g miękkiego masła
125 g zwykłego cukru
3 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szkl. letniego mleka
200 g przesianej mąki tortowej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki czekoladowych kropelek
Śmietana
200 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki czekoladowych kropelek do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 175°C. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka dobrze zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i też go wmieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki. Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać łyżką. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek (np. silikonowych) i piec 20-25 min.
Po wystudzeniu udekorować śmietaną ubitą z cukrem i posypać czekoladowymi kropelkami.