Babeczki serowe z przepiórczym jajkiem i groszkiem

Wytrawne babeczki serowe jako idealna przystawka na świątecznym stole.
Składniki na babeczki serowe z przepiórczym jajkiem i groszkiem:
(na ok. 6 babeczek)
- 2 jajka
- 100 g sera parmezan
- 100 g sera ementaler
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g oleju słonecznikowego
- 6 jajek przepiórczych (ugotowanych na półmiękko)
- 50 g zielonego groszku (ugotowanego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować babeczki serowe z przepiórczym jajkiem i groszkiem?
Jajka przepiórcze ugotuj na półmiękko (ok. 2,5 minuty we wrzątku), obierz i odstaw.
Zielony groszek ugotuj do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Parmezan i ementaler zetrzyj na drobnej tarce.
W misce roztrzep jajka.
Dodaj jogurt, olej i dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
Wsyp starte sery, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
Silikonowe foremki do muffinek natłuść odrobiną oleju.
Na dno każdej foremki wlej odrobinę ciasta.
Do środka każdej babeczki włóż jajko przepiórcze i kilka ziaren groszku.
Wypełnij foremki pozostałym ciastem, tak aby przykryć dodatki.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią.
Wyjmij babeczki z foremek i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Idealnie komponują się z lekką sałatką , sosem jogurtowym,majonezem lub ketchupem
Smacznego!
możesz przygotować ciasto w mikserze – to ułatwi i przyspieszy proces!