Babeczki nie tylko na Wielkanoc
Kilka dni temu zawitala do nas wiosna. Mysle, ze tym razem juz na powaznie i na stale.
Po dlugiej i mroznej zimie z utesknieniem wypatrywalam Jej pierwszych oznak. Pogoda sprzyjala rodzinnym spacerkom, az tu w sobote, na ktora zaplanowalam wypad za miasto, spadl deszcz. Zaczelo sie niewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo.
By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo smaczne babeczki.
Przepis na nie trafil do mnie juz dawno. Dostalam go pare ladnych lat temu od Siostry. Przez ten czas mala karteczka, na ktorej byl spisany, platala sie po segregatorku az do teraz. Pomyslalam, ze warto go odkurzyc tuz przed Wielkanoca, ktora zbliza sie da nas wielkimi krokami.
Babeczki z nadzieniem
skladniki na 12 babeczek:
1/2 kostki masla
3 lyzki wody
1 szklanka cukru
3 lyzki mleka
2 szklanki maki
2 lyzki proszku do pieczenia
3 jajka
do nadziania nutella lub konfitura
wykonanie
W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy.
Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° i pieczemy przez 10-15 minut.
Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis zamieszczam rowniez w zwiazku z zabawa Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna 2010"