Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem

Zdjęcie - Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy pokazałam na swoim instagramie zdjęcie tej babeczki, posypała się lawina komentarzy z prośbą o przepis.
Babeczki są przepyszne. Smakują jesienią i przytulnymi chwilami w domowym zaciszu.
Korzenne, miękkie ciasto i lepkie, chrupiące wykończenie.
Zdecydowanie tego nam trzeba w długie, jesienne popołudnia.
Do tego dzbanek herbaty i można zapraszać przyjaciół:)
Zdjęcie - Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem
/przepis własny, składniki na 12 babeczek/

- 3 duże marchewki (starte na tarce o drobnych oczkach)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić migdałową)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżka naturalnego cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika

karmelowo-orzechowy wierzch:
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 50 g masła
-4 łyżki cukru
-1 łyżka miodu
- szczypta soli

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Metalową formę do muffinek wykładam papilotkami.
Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję również mąkę kokosową, wiórki, cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.
Wszystko mieszam za pomocą łyżki.
Do osobnej miski wbijam jajka, dodaję olej, ekstrakt waniliowy oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszam.
Zawartość obu misek łączę ze sobą za pomocą miksera. Miksuję bardzo krótko- tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Tak przygotowaną masę przekładam do przygotowanej formy na muffinki.
Piekę babeczki przez ok.25 minut.
Jeśli patyczek włożony w ciasto jest suchy, to znak, że babeczki są upieczone:)
Upieczone babeczki wyjmuję na kuchenny blat i studzę.
Następnie w rondelku na małym ogniu rozgrzewam masło, dodaję cukier, sól i miód i podgrzewam do momentu, aż cukier się rozpuści. Zazwyczaj trwa to ok.6-8 minut.
Następnie zdejmuję z ognia, wrzucam orzechy, mieszam i studzę.
Przestudzoną ale wciąż płynną masą orzechową dekoruję babeczki.
Udekorowane wkładam na 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!









Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinie w cieście + film
2

Brzoskwinie w cieście + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
2

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Surówka z selera (z orzechami i rodzynkami)
1

Surówka z selera (z orzechami…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
2

Surówka z roszponką, szparagam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
2

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ślimaczki z nadzieniem migdałowym
2

Ślimaczki z nadzieniem migdało…

figmara figmara
figowe smaki