Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty

Zdjęcie - Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty to cytrusowe, wilgotne, słodkie małe co nieco. Wydaje mi się, że amatorom cytrusowych ciast będą bardzo odpowiadały. Są proste w przygotowaniu, szybko się pieką no i równie szybko znikają z talerza. Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książeczki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki"
Składniki na 12 babeczek:
  • 4 limonki (oryginalny przepis podaje 5, ale to zdecydowanie zbyt dużo)
  • 125g sera ricotty
  • 130g cukru
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g brązowego cukru
  • 200g naturalnego jogurtu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 250g cukru pudru (oryginalnie tylko 30g, ale źle spojrzałam na przepis ;) )
Nagrzej piekarnik do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Zetrzyj skórę z 2 limonek, z 3-ech wyciśnij sok, a 4-ą pokrój na cieniutkie plasterki (około 12).
Do miseczki przełóż ricottę, dodaj 2 łyżki białego cukru, 2 łyżki soku z limonki i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużej misce ubijaj za pomocą ręcznego miksera jajka, cukier biały i brązowy, jogurt, olej, skórkę z limonek oraz 6 łyżek soku z limonek aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i ubijaj aż masa będzie gładka, kremowa.
Zdjęcie - Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek napełniając tylko do połowy. Następnie do każdej papilotki na wierzch ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześnie ricotty i przykryj pozostałym ciastem.
Piecz około 20 minut tak aby babeczki wyrosły a ciasto pozostało elastyczne i nieprzesuszone.
W czasie kiedy babeczki się pieką wlej pozostały sok z limonek do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Oryginalny przepis podaje aby dodać tylko 30g cukru, omyłkowo wsypałam 250g i muszę przyznać, ze wyszło to syropowi na korzyść ;). Doprowadź syrop do wrzenia, następnie wrzuć do niego plasterki limonki. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia gdy syrop zgęstnieje.
Po upieczeniu wyjmij babeczki, odczekaj chwilę i przełóż na kratkę do wystudzenia. Skrop gorące jeszcze babeczki syropem. Dla dekoracji można na wierzch każdej babeczki nałożyć plasterek ugotowanej limonki.
Pozostały, nie wykorzystany syrop polecam do słodzenia herbaty :)
Zdjęcie - Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta
1

Włoskie mini pączki z ricotty…

Beti Beti
kruche babeczki

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Taralli neapolitańskie
1

Taralli neapolitańskie

michal michal
Kulinarne etiudy

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Panettone. Synchronbacken#21

Panettone. Synchronbacken#21

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami