Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty
Babeczki limonkowe z nadzieniem z ricotty to cytrusowe, wilgotne, słodkie małe co nieco. Wydaje mi się, że amatorom cytrusowych ciast będą bardzo odpowiadały. Są proste w przygotowaniu, szybko się pieką no i równie szybko znikają z talerza. Przepis, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książeczki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki"
Składniki na 12 babeczek:
Zetrzyj skórę z 2 limonek, z 3-ech wyciśnij sok, a 4-ą pokrój na cieniutkie plasterki (około 12).
Do miseczki przełóż ricottę, dodaj 2 łyżki białego cukru, 2 łyżki soku z limonki i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużej misce ubijaj za pomocą ręcznego miksera jajka, cukier biały i brązowy, jogurt, olej, skórkę z limonek oraz 6 łyżek soku z limonek aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i ubijaj aż masa będzie gładka, kremowa.
Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek napełniając tylko do połowy. Następnie do każdej papilotki na wierzch ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześnie ricotty i przykryj pozostałym ciastem.
Piecz około 20 minut tak aby babeczki wyrosły a ciasto pozostało elastyczne i nieprzesuszone.
W czasie kiedy babeczki się pieką wlej pozostały sok z limonek do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Oryginalny przepis podaje aby dodać tylko 30g cukru, omyłkowo wsypałam 250g i muszę przyznać, ze wyszło to syropowi na korzyść ;). Doprowadź syrop do wrzenia, następnie wrzuć do niego plasterki limonki. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia gdy syrop zgęstnieje.
Po upieczeniu wyjmij babeczki, odczekaj chwilę i przełóż na kratkę do wystudzenia. Skrop gorące jeszcze babeczki syropem. Dla dekoracji można na wierzch każdej babeczki nałożyć plasterek ugotowanej limonki.
Pozostały, nie wykorzystany syrop polecam do słodzenia herbaty :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 babeczek:
- 4 limonki (oryginalny przepis podaje 5, ale to zdecydowanie zbyt dużo)
- 125g sera ricotty
- 130g cukru
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g brązowego cukru
- 200g naturalnego jogurtu
- 90 ml oleju słonecznikowego
- 250g cukru pudru (oryginalnie tylko 30g, ale źle spojrzałam na przepis ;) )
Zetrzyj skórę z 2 limonek, z 3-ech wyciśnij sok, a 4-ą pokrój na cieniutkie plasterki (około 12).
Do miseczki przełóż ricottę, dodaj 2 łyżki białego cukru, 2 łyżki soku z limonki i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
W dużej misce ubijaj za pomocą ręcznego miksera jajka, cukier biały i brązowy, jogurt, olej, skórkę z limonek oraz 6 łyżek soku z limonek aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki i ubijaj aż masa będzie gładka, kremowa.
Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek napełniając tylko do połowy. Następnie do każdej papilotki na wierzch ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanej wcześnie ricotty i przykryj pozostałym ciastem.
Piecz około 20 minut tak aby babeczki wyrosły a ciasto pozostało elastyczne i nieprzesuszone.
W czasie kiedy babeczki się pieką wlej pozostały sok z limonek do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu. Oryginalny przepis podaje aby dodać tylko 30g cukru, omyłkowo wsypałam 250g i muszę przyznać, ze wyszło to syropowi na korzyść ;). Doprowadź syrop do wrzenia, następnie wrzuć do niego plasterki limonki. Gotuj około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia gdy syrop zgęstnieje.
Po upieczeniu wyjmij babeczki, odczekaj chwilę i przełóż na kratkę do wystudzenia. Skrop gorące jeszcze babeczki syropem. Dla dekoracji można na wierzch każdej babeczki nałożyć plasterek ugotowanej limonki.
Pozostały, nie wykorzystany syrop polecam do słodzenia herbaty :)
Wydrukuj przepis