Babeczki Eton Mess z porzeczkami
Niebywale delikatne babeczki ze starannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam te rubinowe wisiory porzeczek.
Składniki: na 18 szt Czas przygotowania: 120 min
Babeczki
250 g mąki pszenne
250 g miękkiego masła
250 g cukru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka szczypta soli
Porzeczkowy mus
400 g czerwonych porzeczek
110 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Krem
300 g miękkiego masła
4 łyżki mleka
1 laska wanilii
300 g cukru pudru
Bezy
4 białka ( w sumie 160 g )
240 g cukru
szczypta soli *na każde 40 g białka przypada 60 g cukru, ta zasada sprawdza się i bezy wychodzą idealne
Przygotowanie:
1. Bezy - można upiec dzień wcześniej, w sterylnie czystej i suchej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, kiedy białka się już dobrze spienią, zaczynamy dosypywać cukier w 4 partiach, wciąż ubijamy mikserem aż piana zacznie tworzyć łagodne wierzchołki i będzie błyszcząca, uważajmy bo pianę tez da się przebić, kiedy stanie się pierzasta trzeba wszystko zacząć od nowa
2. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, za pomocą rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i suszymy ok 60-80 min, z podanej ilości wychodzi ok 12 szt wielkości dłoni
3. Idealnie kiedy beza jest śnieżnobiała, musi natomiast być krucha z wierzchu, miękka i ciągnąca w środku
4. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia
5. Babeczki - do miski miksera przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól, dodajemy cukier, jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką
6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy ok 20 min, studzimy na kratce
7. Krem - miękkie masło miksujemy ok 7 minut mikserem aż stanie się puszyste, dodajemy ziarenka wanilii i stopniowo dosypujemy cukier puder, na koniec dodajemy pokruszone ok 4 bezy, mieszamy już łyżką
8. Na babeczki nakładamy niedbale porcję kremu z bezami, dekorujemy resztą musu owocowego, pokruszonymi bezami i porzeczkami