Babeczki czekoladowo-cynamonowe z wiśniami
przepis:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
aromat pomarańczowy
400 g wydrylowanych wiśni mrożonych
biała czekolada po polania babeczek
Wiśnie rozmrozić, a nastepnie odcedzić sok, który puściły.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać sól, cukier, cynamon, aromat pomarańczowy, jajko, olej i wodę.
Wszystko wymieszać łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
Do ciasta na koniec dodać wiśnie.
Ciasto wyłożyć do foremek wyłożonych papilotami.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 25 min.
Gotowe babeczki polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
* Skorzystałam z przepisu ze strony https://ilovebake.pl/2017/05/17/muffinki-czekoladowe-z-wisniami/
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
aromat pomarańczowy
400 g wydrylowanych wiśni mrożonych
biała czekolada po polania babeczek
Wiśnie rozmrozić, a nastepnie odcedzić sok, który puściły.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać sól, cukier, cynamon, aromat pomarańczowy, jajko, olej i wodę.
Wszystko wymieszać łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
Do ciasta na koniec dodać wiśnie.
Ciasto wyłożyć do foremek wyłożonych papilotami.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 25 min.
Gotowe babeczki polać białą czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
* Skorzystałam z przepisu ze strony https://ilovebake.pl/2017/05/17/muffinki-czekoladowe-z-wisniami/