Babeczki czekoladowe z bitą śmietanką i borówkami
W końcu moim dniom towarzyszy przepiękne, już wiosenne! słońce. Żeby poczuć się prawie.. jak w lecie dziś na blogu babeczki udekorowane borówkami. To ciekawe, bo ostatni raz miałam okazję jeść je w sierpniu. Po półrocznym "poście" zadziałały jak lekarstwo przepędzające wszystkie smutki.
/ przepis własny, składniki na 7 babeczek/
- 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 70 g cukru - 70 g masła orzechowego - 30 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao bez cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty) - 1/2 łyżeczki sody
do dekoracji: - 200 g śmietanki 36 % - 2 łyżki cukru pudru - garść świeżych borówek
W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. W drugiej misce ubij jajko wraz z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Połącz składniki obu misek, dodaj masło orzechowe. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę). Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu). Następnie je wystudź. W misce ubij schłodzoną śmietankę, pod koniec dodając przesiany przez sitko cukier puder. Przełóż śmietankę do szprycy cukierniczej, udekoruj babeczki. Na samym końcu ozdób je jeszcze świeżymi borówkami. Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________