Azjatycka wołowina z brokułami
Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Azjatycka wołowina z brokułami(4 porcje)
Składniki na sos:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego wytrawnego wina
- ⅛ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- ⅛ łyżeczki łyżeczki mielonego pieprzu
Reszta składników:
- 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
- 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 350 g wołowiny (u mnie rostbef), pokrojonej w 0,5 cm plastry
- 2-3 łyżki sosu chili
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj rózgą wodę z mąką kukurydzianą, następnie dodaj resztę składników sosu i ponownie dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wołowinę z 2 łyżkami przygotowanego sosu i sosem chilli i odstaw.
- Ugotuj różyczki brokuła w osolonej wodzie prawie do miękkości (przez ok. 5-10 minut), następnie odcedź je i odstaw.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub głębokiej patelni na największym ogniu, włóż wołowinę i obsmaż szybko do zarumienienia, po czym wyjmij ją z patelni na talerz i odstaw.
- Dodaj kolejną łyżkę oleju do tej samej patelni lub woka i wrzuć imbir czosnek. Smaż przez 20 do 30 sekund, po czym dodaj brokuły i pędy bambusa, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Następnie wlej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
English version
Asian style beef with broccoli(4 servings)
Ingredients for the sauce:
- 1 cup of water
- 2 tbsp cornflour
- 1 tsp sugar
- 1 tsp sesame oil
- ½ tsp salt
- 3 tbsp light soy sauce
- 1 tbsp dry white wine
- ⅛ tsp five spice powder
- ⅛ tsp tsp black pepper
Ingredients for the stir fry:
- 1 large head of broccoli, cut into florets
- 2-3 tbs canned bamboo shoots, drained
- 2 tbsp oil
- 1 garlic clove, crushed
- 1 tsp fresh ginger, grated
- 350 g beef, cut into 0,5 cm slices
- 2-3 tbsp chilli sauce
Preparation:
- In a medium bowl mix water and cornflour, then add the remaining sauce ingredients and mix well.
- Place the beef, 2 tbsp of the prepared sauce and chilli sauce into a bowl, mix and set aside.
- Add broccoli florets into boilng salted water and cook until almost tender, for about 5-10 minutes, drain and set aside.
- Heat 1 tbsp of oil in a wok or large and deep pan over high heat, add the beef and sear quickly until browned. Then remove from the pan and set aside.
- Heat the remaining 1 tbsp of oil in the pan add the ginger and garlic. Cook for 20 to 30 seconds until the garlic and ginger is fragrant, add the broccoli and bamboo shoots and stir quickly.
- Mix the sauce again and pour it all into the pan. Stir fry until the sauce beginning to thicken, next add beef and stir fry for another 1 minute until the sauce thickens and coats the broccoli and beef. Season to taste if necessary.
- Remove from heat and serve immediately with rice or rice noodles.
Enjoy!
Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej:
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze
Kurczak w glazurze karmelowej
Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami
Kurczak pomarańczowy
Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki