Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki
Lekka i zdrowa sałatka na upalne dni :)
Polecam!
• • •
Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki.
(porcja dla dwóch - trzech osób)
1/2 małego arbuza, pokrojonego w grubą kostkę
pęczek rzodkiewek, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka nasion sezamu (czarnego albo białego), uprażonego na suchej patelni
kilka gałązek świeżej mięty
1 mały ząbek czosnku (albo 1/2 dużego)
kawałek (ok. 4 cm) świeżego imbiru
sok wyciśnięty z jednej limonki (można zastąpić cytryną)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego (można zastąpić oliwą)
Na półmisku do serwowania rozkładamy arbuza i plasterki rzodkiewki.
Wszystkie składniki dessingu miksujemy w malakserze (czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy i olej / oliwę).
(* Uwaga! Można również zetrzeć imbir i czosnek na tarce i zmieszać w miseczce z mokrymi składnikami sosu. )
Sałatkę posypujemy sezamem i świeżą miętą ( część liści posiekałam, część zostawiłam w całości ), obficie skrapiamy dressingiem.
Podajemy natychmiast.
Smacznego!