Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
Uwielbiam maj i moment kiedy zaczynają kwitnąć bzy . Te lilaki , te białe i te jaśniutko fioletowe. Zapach jaki roznosi się po okolicy jest niesamowity . Aby zachować go na dłużej robię z malutkich kwiatuszków lilaka syrop.
Każdy kolor bzu ma inny zapach , dlatego postanowiłam w tym roku zmieszać kwiaty i uzyskałam wspaniale pachnące dobrodziejstwo.
Syrop taki nadaje się do lemoniady , herbatki, deserów, kremów czy ponczowania ciast i domowych lodów .
Kwiaty bzu najlepiej zbierać rano w słoneczny dzień . Starajmy się aby kwiaty pochodziły z miejsca bezpiecznego , oddalonego od ruchu ulicznego i fabryk.
Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
składniki
1 litr kwiatów kolorowego bzu
700 g cukru
700 ml wody
1 cytryna
Zrywamy kwiaty bzu , duży słoik dobrze myjemy wycieramy.Na dno słoika wsypujemy kwiatki ok 1 cm warstwa posypujemy cukrem ok 2 łyżki czynność powtarzamy , aż zabraknie nam kwiatów. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przesypujemy wszystko do garnka. Wodę wlewamy do słoika i mieszamy aby wydobyć resztki kwiatów. Gotujemy na małym ogniu dodając resztę cukru . Kiedy cukier rozpuści się przelewamy syrop przez gazę wyciskając cały sok z kwiatów. Uzyskany syrop podgrzewamy jeszcze aby zgęstniał. Wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików.
Każdy kolor bzu ma inny zapach , dlatego postanowiłam w tym roku zmieszać kwiaty i uzyskałam wspaniale pachnące dobrodziejstwo.
Syrop taki nadaje się do lemoniady , herbatki, deserów, kremów czy ponczowania ciast i domowych lodów .
Kwiaty bzu najlepiej zbierać rano w słoneczny dzień . Starajmy się aby kwiaty pochodziły z miejsca bezpiecznego , oddalonego od ruchu ulicznego i fabryk.
Aromatyczny syrop z bzu kolorowego
składniki
1 litr kwiatów kolorowego bzu
700 g cukru
700 ml wody
1 cytryna
Zrywamy kwiaty bzu , duży słoik dobrze myjemy wycieramy.Na dno słoika wsypujemy kwiatki ok 1 cm warstwa posypujemy cukrem ok 2 łyżki czynność powtarzamy , aż zabraknie nam kwiatów. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przesypujemy wszystko do garnka. Wodę wlewamy do słoika i mieszamy aby wydobyć resztki kwiatów. Gotujemy na małym ogniu dodając resztę cukru . Kiedy cukier rozpuści się przelewamy syrop przez gazę wyciskając cały sok z kwiatów. Uzyskany syrop podgrzewamy jeszcze aby zgęstniał. Wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików.