Arbuzowe wariacje i owsianka
Kto nie próbował, szczerze polecam koktajle z arbuzem. Naturalnie słodkie, zdrowe i dość sycące. Już napój z samego arbuza (potraktowanego blenderem) jest przepyszny w swojej prostocie. Polecam również połączenie arbuza z gruszką (miękką i słodką) oraz arbuza z jeżynami. Te dwa koktajle są na zdjęciach. A może macie jakieś propozycje innych smakowych połączeń, chętnie skorzystam :) Proporcje są tak naprawdę dowolne. Zwykle biorę połowę ćwiartki arbuza i np. jedną gruszkę czy garść jeżyn. Wychodzą dwie niepełne szklanki napoju. *najlepsze napoje powstają z mocno schłodzonego arbuza (trzymanego w lodówce)
Owsianka... dawno, dawno temu... to słowo kojarzyło mi się z czymś niezjadliwym lub przynajmniej bardzo nieapetycznym. Danie tylko dla ludzi na diecie, którzy muszą się męczyć jedząc jakieś "papki". Uff, na szczęście zostałam wyprowadzona z tego błędnego przekonania :) Ulubione dodatki sprawiają, że ta "papka" staje się prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Podatność na modyfikacje, łatwość i szybkość przygotowania oraz właściwości odżywcze - z tych powodów jest to obecnie jedno z moich ulubionych śniadań.
Dzisiejsza propozycja:
- kubek jogurtu
- 3 łyżeczki otrębów granulowanych
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- mały banan pokrojony w kostkę
- garść jeżyn
- garść malin
- i co tylko chcecie