Apetyczny chlebek bananowy

W grudniu na blogu pojawiały się niemal same ciasteczka. Totalnie mnie wzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne do pokazania, nie aż tak świąteczne, przygotowane na specjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak...
Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami. Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery już zbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała do mnie wspaniała książka Miss Dahl's voluptuous delights Sophie Dahl. Wniosek - po prostu musiałam upiec chlebek bananowy!
Od dłuższego już czasu miałam ochotę na ten akurat przepis. Postanowiłam sobie jednak, że najpierw kupię książkę, a dopiero potem będę piekła. Kiedy więc w końcu książka do mnie przyjechała, nie mogłam czekać. Banany miałam w domu przypadkiem - ale okazało się to bardzo smacznym zrządzeniem losu. Chlebek bowiem okazał się przepyszny! Ci, którzy próbowali go wcześniej mieli absolutną rację - nie do pobicia. Wilgotny, bardzo, bardzo bananowy, jedyne do czego mogę się przyczepić, to że był za słodki - a i tak zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginału... C. stwierdził, że dla niego jest w sam raz, ja jednak następnym razem dodam nieco mniej cukru. A następny raz będzie z pewnością - ciacho przygotowuje się błyskawicznie i łatwo, a jest rewelacyjne. Koniecznie musicie spróbować! A początek nowego roku to czas na to idealny - po godzinach spędzonych w kuchni przed Świętami i Sylwestrem przyda się przepis na coś szybkiego. U nas połowa zniknęła, jak był jeszcze ciepły - to chyba najlepsza rekomendacja.
Moje ciacho wyszło troszkę zbyt płaskie - użyłam nieco za dużej formy. Podane wymiary są więc absolutnie maksymalne - śmiało możecie użyć mniejszej formy.
Chlebek bananowy Sophie Dahl
Zdjęcie - Apetyczny chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na keksówkę 11x27 cm)

  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g mąki pszennej


Banany zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, dodać masło i ekstrakt, zmiksować tak, żeby nie było grudek masła. Jajko ubić, dodać do masy bananowej, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy.
Smacznego!
Ponieważ między Świętami a Sylwestrem oboje z C. mieliśmy wolne, miałam trochę czasu na czytanie - jutro więc kilka słów o książce wartej uwagi, choć nie doskonałej.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy Sophie Dahl
2

Chlebek bananowy Sophie Dahl

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort z kremem z białej czekolady i owocami
1

Tort z kremem z białej czekola…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką

Polędwiczka wieprzowa z ciecie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Młody bób z groszkiem, chili i miętą

Młody bób z groszkiem, chili i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki i karczochy z pieca
1

Ziemniaki i karczochy z pieca

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

michal michal
Kulinarne etiudy

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya
1

Sałatka obiadowa Gordona Ramsa…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jaja faszerowane prawdziwkami

Jaja faszerowane prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne