Apelkold – nektar ze świeżych jabłek z miodem i lodem
Co można wypić kiedy jest taki straszny upał? Słodkie napoje nie dadzą ukojenia. Musi to być coś chłodzącego i jednocześnie orzeźwiającego. Najlepiej owocowe, lekkie i mało słodkie. Wymyśliłam sobie sobie jabłkowo-miodowy napój. Bardzo zdrowy i bardzo smaczny.
Przepis na Apelkold:
2 duże czerwone jabłka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z limonki
1,25 litra wody
Obrane jabłka kroję w mniejsze kawałki. Jabłka wrzucam do garnka i gotuję około 30 min. Do tego dodaję 2 łyżki miodu i wyciskam sok z limonki. Odstawiam do ostudzenia. Gdy jest już letni nalewam do szklanek, dodając 3-4 kostki lodu. Powstaje zdrowy, chłodzący i orzeźwiający napój. Idealny na upały. Smacznego!