Ananas Imbir Kokos

Zdjęcie - Ananas. Imbir. Kokos. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas leci jak szalony. Nowy rok mamy już od tygodnia, a ja nawet nie zdążyłam złożyć Wam życzeń. Zatem nadrabiam i życzę wszystkim aby to było dobry rok mimo przeciwności, aby w Waszych głowach i sercach zrodziły się cudowne projekty, które uda Wam się zrealizować. Powodzenia! A tym czasem przychodzę z nowym przepisem. Propozycja dobra zarówno na śniadanie jak i na deser. U mnie to małe danie wjechało na stół w formie deseru. Jak wiecie cukru u nas niewiele , ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki.
Zdjęcie - Ananas. Imbir. Kokos. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na długi weekend dopadło nas Wszystkich przeziębienie i zamiast korzystać z uroków zimy siedzimy w domu. To chyba z tego powodu zawędrowałam do kuchni i przygotowałam na szybko małą, jak dla mnie słodką przekąskę. Śnieg oglądam tylko przez okno i czekam kiedy nasze paskudztwo sobie pójdzie. Dobrze, że lecznicze mikstury są takie pyszne...
Zdjęcie - Ananas. Imbir. Kokos. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ananas ale pina colada
składniki dla 2 osób
  • 1/2 świeżego ananasa
  • kawałek świeżego imbiru
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • granola na posypkę

wykonanie:
Ananasa kroimy na małe, dość cienkie kawałki. Nacieram go startym imbirem. Ilość imbiru zależy od Waszych upodobań, ale lubię jak jest go dużo. Ananas ma wtedy fajny, wyrazisty smak. Odstawiam ananasa ma 30 minut by przeszedł ostrością imbiru. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z grubym dnem i bez użycia tłuszczu podduszam ananasa. On puści swoje soki więc nie będzie przywierał do dna patelni. Po około 5 minutach ananas jest gotowy, przekładam go do miseczki i odkładam na bok. Jogurt grecki łączę z łyżką miodu i wiórkami kokosowymi i doprawiam do smaku sokiem z cytryny. Dokładnie mieszam. Do szklanek przekładam warstwowo ananasa i jogurt, Na wierzch posypuję prażonymi pestkami migdałów, dyni, słonecznika i sezamu. Wy możecie użyć w tym celu swojej ulubionej granoli. Przed podaniem schłodziłam swój deser.

Przepisy z tych kategorii

Mus z mango- tropikalny powiew lata
3

Mus z mango- tropikalny powiew…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake